FBD: Neprimerena Vulinova izjava 1Foto: FoNet / Aleksandar Levajković

Izjava Aleksandra Vulina, kako je navedeno u večerašnjem saopštenju, Foruma za bezbednost i demokratiju (FBD) ne doprinosi ni bezbednosnim interesima srpske manjine na Kosovu.

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) smatra da je izjava ministra odbrane Srbije Aleksandra Vilina – kojom poziva Crnu Goru da ne šalje dvojicu svojih oficira u sastav Štaba Komande KFOR bez prethodnog dogovora sa Beogradom – neprimerena principima proklamovanje spoljne politike Beograda.

Forum napominje da je Crna Gora pozvana da uputi svoje predstavnike kao samostalna i suverena država i kao članica vojnog saveza NATO kome je povereno komandovanje KFOR Međunarodnim mirovnim snagama UN koje su 1999. uspostavljene po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti i to uz saglasnost Beograda!

Beograd do sada ni od jedne države čije su snage upućivane u KFOR nije tražio da za to prethodno pitaju Beograd, pa to ne priliči da se traži ni Crnoj Gori, koja više nije u istoj državi sa Srbijom zbog čije je nekadašnje politike na Kosovu

i sama trpela posledice i bombardovanja na koje je, nepotrebno, podseća ministar odbrane Srbije.

Forum izražava nadu da ova izjava ministra odbrane Srbije neće poremetiti odnose Srbije i Crne Gore, koji su u poslednje vreme s merodavnih mesta obostrano ocenjivani kao vrlo dobri, niti na saradnju Srbije i KFOR – čije je

prisustvo na Kosovu, što je takođe nedavno isticano baš u Srbiji, od izuzetnog značaja za bezbednost tamošnjeg srpskog stanovništva, čitavog Kosova i regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari