spsp ivica dacicFoto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Nakon Vučićevog početnog zaricanja da će naprednjaci imati većinu zajedno sa nacionalnim manjinama, sada je gotovo sigurno da neće biti nove Vlade Srbije bez Socijalističke partije Srbije. I to vlade u kojoj će socijalisti imati znatno više ministarskih mesta, nego u aktulenoj, a možda čak i mesto gradonačelnika Beograda, smatraju sagovornici Danasa.

Prvi put, od kako je na vlasti parlamentarna lista koju predvodi Aleksandar Vučić, nije na izborima obezbedila većinu koja bi im omogućila da sami fomiraju Vladu Srbije. Nakon ovih izbora naprednjaci moraju da traže koalicione partnere, ne zato što imaju dobru volju da u Vladi ne budu sami, već zato što su im ovoga puta stvarno potrebni.

“Maca se vraća na vratanca i Vučić se vraća na jedino moguće rešenje, na koaliciju sa Socijalističkom partijom Srbije. I možda Vučić sada shvata da je pogrešio što u izbornoj noći nije odgovorio bar na jedan od dvanaest Dačićevih poziva telefonom. Jer ta izborna koalicija opstaje deset godina i kako se pokazalo na izborima većina birača želi da ona nastavi da vlada”, kaže za Danas Cvjetin Milivojević, politikolog.

On podseća da u prošlom sazivu socijalisti nisu bili nužni naprednjacima za formiranje vlasti i da ih je Vučić častio. U ovom tenutku, bez SPS nema sigurne vlade i Vučić je svestan toga.

Svesni su i socijalisti i gotovo je sigurno da ukoliko ulaze u vladu to neće biti na mala vrata i neće se zadovoljiti samo sa dva ministarska mesta, od kojih je jedno bez portfelja. Uprkos tome što Dačić tvrdi da razgovora sa SNS o kadrovskim rešenjima nije bilo, jer izborni proces nije završen, nekih konsultacija svakako je bilo. Možda nije utanačen broj resora koji bi išao SPS-u, ali je dogovoreno da će oni ponovo biti deo vlasti, uprkos početnom zaricanju naprednjaka da imaju većinu i bez njih.

“Ako socijalisti ulaze u vladu i ako se bez njih ne može, onda je logično da oni dobiju maksimalan broj ozbiljnih ministarskih mesta, bar pet. A, ako već ne mogu da dobiju mesto premijera, jer to Vučić zbog svoje sujete ne bi preživeo, tu je i paket za Beograd. Ukoliko naprednjaci prave vlast u Beogradu sa socijalistima i ukoliko ona bude oročena na godinu dana, ne bi me iznenadilo da u tom paket aranžmanu, SPS dobije i mesto gradonačenika za Tomu Filu”, navodi Milivojević.

Za razliku od Milivojevića, politički analitičar Boban Stojanović tvrdi za Danas da socijalisti nisu baš u prilici da pregovaraju i da zato opet čekaju šta će od Vučića dobiti, mada bi iz zahvalnosti za pomoć Vučiću na predsedničkim izborima trebalo i više da dobiju. On navodi da veruje Daćiću da nije bilo razgovora o konkretnim imenima, pre svega jer Vučić verovatno nije otkrivao kardovska rešenja.

“Kod SPS-a se inače zna ko bi otprilike bili ministri, sada je samo pitanje koliko će resora dobiti SPS i koji će to biti. Naravno, socijalistima je najmanji problem da se odreknu svega iz kampanje. Praštali su njima birači i mnogo gore stvari i promene kursa, partnera i vrednosti. Interes bivstvovanja u vlasti je, ipak, mnogo više za njih od podrške Rusiji, ili zalaganja za neuvođenje sankcija”, kaže Stojanović.

U Socijalističkoj partiji Srbije reklisu nam da se neće oglašavati do završetka izbornog ciklusa, odnosno dok Republička izborna komisija ne proglasi konačne rezultate i dodeli poslaničke mandate. Na pitanje da li su spremni da ponovo budu deo Vlade Srbije, poručeno nam je da su oni uvek spremni i da je istorija pokazala da imaju dobre i sposobne kadrove, ne želeći da otkrivaju imena.

Podsećaju, međutim, da u stranci ima pojedinih visoko pozicioniranih socijalista koji do sada nikada nisu bili u izvršnoj vlasti i da je možda došlo vreme da se promešaju karte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari