Filip Ejdus: Evropa je naša geopolitička i geografska sudbina 1Foto: FoNet/Nenad Djordjević

Evropa je naša geopolitička i geografska sudbina, ističe docent Fakulteta političkih nauka Filip Ejdus, ali predavač na Fakultetu za medije i komunikacije Lazar Džamić upozorava da Evropa gubi bitku na narativnom nivou, zato što loše priča svoju priču.

Po Džamiću, Evropa ne uspeva da prenese poruke koje rezonuju s ljudima u Srbiji, iako ima i realnu ponudu, i realan brend.

„Ovde ljudi gutaju neke mitske fabule, koje nemaju veze sa realnošću, ali ih gutaju lako zato što su tople, mitske i intimne“, objasnio je Džamić u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet.

S druge strane, Ejdus napominje da je više razloga zbog kojih je Evropa važna za Srbiju i podseća da „više od dve trećine naše spoljne trgovine i mnogo više od trećine donacija dolazi upravo iz Unije“.

Zato da je članstvo, prijateljstvo i strateško partnerstvo sa EU prirodan, kulturni, geografski, politički i ekonomski izbor Srbije“, istakao je Ejdus u razgovoru s novinarkom Tamarom Skrozza.

U ovom trenutku, međutim, čini se da se Srbija trudi da bude u dobrim odnosima sa svima, od Brisela, preko Berlina, do Moskve, Pekinga i Vašingtona, i da balansira između Istoka i Zapada.

Neizvesno je da li je zaista reč o balansu ili pripremanju terena za eventualni strateški zaokret, ukoliko se pregovori sa Prištinom završe neuspehom, a proširenje EU bude odloženo na neodređeno vreme.

Pitanje je, takođe, i da li u međunarodnim relacijama postoje takvi prijatelji, da bi njihovim interesima trebalo sve da bude podređeno.

Ejdus podseća da u međunarodnoj politici važi pravilo da su „neprijatelji mojih neprijatelja moji prijatelji“ i zato „prijateljstvo sa svima“ nije baš mnogo preporučljivo, ali ni realno.

„Hteli, ne hteli, kad postanete nečiji prijatelj, možda ćete, suprotno svojoj želji, postati nečiji neprijatelj“, ukazuje Ejdus.

Problemi briselskog dijaloga o Kosovu doveli su do zahlađenja odnosa Beograda sa Evropom. Sve su ređi međusobni izlivi prijateljstva: Aleksandar Vučić je poručio da će ga Brisel još dugo čekati, a pogled je opet usmeren na istok, pogotovo daleki.

Vučić je izostao i sa Generalne skupštine UN, da bi za početak oktobra zakazao put u Moskvu.

Sagovornici FoNeta, međutim, insistiraju da je upravo Evropa jedini mogući izbor za Srbiju.

Džamić obrazlaže da je Evropa trenutno jedina „svetla tačka na planeti Zemlji“, u kojoj se neke vrednosti koliko-toliko primenjuju, dok su, uz retke izuzetke, sve ostalo očaj, pomor, glad, ratovi, represija i totalitarizam.

„Imamo šansu da uđemo u najekskluzivniji klub na svetu, jedino mesto na planeti koje ti pruža neku zaštitu kao pojedincu“, naglasio je Džamić.

On je predočio da možemo da idemo i u nekom drugom pravcu, pa da nas buduće generacije, za 20 godina, proklinju „i zbog toga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari