Flaša mleka, kamen zemlje Srbije, donji veš roze boje, robijaško odelo i "Plava grobnica": Šta su sve poslanici unosili u Skupštinu Srbije 1foto: Printscreen/YouTube

Uz bučne sednice, prepirke poslanika vlasti i opozicije, vređanje, preprečavanje puta, glasanje na zvonce, ovaj saziv parlamenta pokazuje da se od onih prethodnih ne razlikuje ni po unošenju rekvizita u Skupštinu kojima poslanici žele da „obogate“ svoje obraćanje.

Poslanik grupe „Moramo-Zajedno“, koopredsednik stranke „Zajedno“, Aleksandar Jovanović Ćuta pre koji dan u skupštinsku salu uneo je flašu mleka, kako bi ministru Siniši Malom ukazao na cene ovog proizvoda.

– Gospodine Mali, znate li kolika je cena mleka?, pitao je Jovanović ministra i rekao da „kravicino mleko“ košta 270 dinara.

I ranije su poslanici unosili različite rekvizite – od „kamena zemlje Srbije“ preko robijaške uniforme pa sve do slike „Plava grobnica“.

(Ne)tolerancija za zastavicu Albanije

U prošlom sazivu opozicioni poslanik Šaip Kamberi, predstavnik albanske nacionalne manjine, tokom svog govora istakao je zastavicu Srbije i Albanije.

On je tada tražio izmene Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina – izvadio je stonu zastavu Srbije i rekao da ta zastava može da se vijori u Gračanici i na drugim mestima na Kosovu, a onda i zastavu Albanije, koju je zatim stavio na sto ispred sebe, uz opasku da bi ta zastava trebalo slobodno da se vijori u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Tadašnji predsedavajući Ivica Dačić ga je zamolio da skloni zastavu Albanije zato što je zabranjeno unošenje u salu svega što nije poslanički materijal, a pogotovo isticanje zastava stranih država, te da zastava Albanije nije zastava albanske nacionalne manjine.

Poslanik grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ je Dačića upozorio da je zastavicu istakao u skladu sa Zakonom o upotrebi zastave, grba i himne, ali da „ukoliko nema tolike tolerancije…“ na šta ga je predsednik SPS prekinuo i rekao da nemaju toleranciju za kršenje Poslovnika. Tada je Kamberi zastave Albanije i Srbije sklonio, a Dačićev zahtev za sklanjanje zastave ispračen je aplauzom poslanika.

Obradovićev bunt pištaljkom i transparentima

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović obeležio je pretprošli skupštinski saziv svojim nastupima čak i onda kada je opozicioni „Savez za Srbiju“ bojkotovao plenarne sednice Skupštine Srbije.

Na početku sednice na kojoj se raspravljalo o ukidanju vanrednog stanja, kojoj je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić Obradović uz nekoliko saboraca ušao u salu i duvao u pištaljku.

Sa sve rukavicama i maskom protiv korone predsednik Dveri je uzvikivao i „Dole Vučić, dole Vlada“, da bi nakon petnaestominutne opstrukcije bio iznesen iz sale sa sve zastavom Srbije koju je obgrlio.

Pištaljkom je izrazio bunt uz poštovanje fizičke distance, rekao je nakon sednice Obradović.

I nekoliko meseci pre ovog izražavanja bunta, krajem 2019. godine, Obradović je skupštinsku sednicu prekinuo unoseći transparente „Milo, lopove, ne damo ti svetinje“, „Zašto ćutiš, Srbijo“, a onaj na kome piše da su crnogorski predsednik Milo Đukanović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić „braća blizanci“ posebno je iznervirao posebno je zasmetao poslanicima SNS-a, a pre svih Aleksandru Martinoviću.

Sadašnji ministar je ustao iz klupe i hteo da otme ovaj transparent Obradoviću, a nakon toga je došlo do fizičkog sukoba između poslanika Dveri i poslanika naprednjaka.

Donji veš  i „Radikalska laž“

Prisećanje na Obradovićeve poslaničke akcije na kratko ćemo prekinuti ispadom poslanika Srpske radikalne stranke Milorada Mirčića koji je u salu uneo rozi donji veš koji je želeo da pokloni ministarki Zorani Mihajlović. Opomene su dobili i Mirčić i Mihajlović, kao i poslanica SRS Ružica Nikolić koja je od ministarke uzela papire na kojima je pisalo „Radikalska laž“ i pocepala ih.

Ovome je prethodilo vređanje Mihajlovićeve od strane radikala, govorili su da je bivša ministarka špijun, a pomenuti transparent je tokom obraćanja radikala držala saradnica ministarke. Pre nego što je Nikolić uspela da uzme transparent, isti je pokušala da uzme Vjerica Radeta.

„Stojte galije carske“

Profesor Miladin Ševarlić, koji je nekada i u narodnoj nošnji dolazio na sednice Skupštine, poslanički mandat je dobio kao nestranačka ličnost na listi koalicije DSS i Dveri. Sa Dverima, u čijem je poslaničkom klubu bio, se razišao onda kada se oglušio o bojkot parlamenta.

Uz pomenute nošnje, Ševarlić će ostati upamćen i kao poslanik kome je tadašnja predsednica Skupštine Maja Gojković pokušala da uzme sliku. Ovaj je poslanik u novembru 2019. godine reprodukciju slike Milana Radovića „Plave grobnice“ uneo u salu, kako je kasnije rekao, nije se stigao ni raspremiti i uneti poslaničku karticu, predsedavajuća ga je opomenula da ne može da unosi sliku, a na njegovu opasku da to ne piše u Poslovniku, odgovorila je da ne piše ni da ne mogu da unose pištolj ili nož ni kamen, ali da bi poslanici svakako morali da znaju šta može, a šta ne.

Flaša mleka, kamen zemlje Srbije, donji veš roze boje, robijaško odelo i "Plava grobnica": Šta su sve poslanici unosili u Skupštinu Srbije 2
foto: Printscreen/YouTube

Nakon što nije uspela da ga ubedi da je sam iznese, ali i nakon što obezbeđenje na njen poziv nije reagovalo, Gojković je ustala i nakon kraćeg otimanja oko slike, sama izvela poslanika Ševarlića sa „Plavom grobicom“ iz sale.

Ovaj je poslanik unošenjem slike želeo da ukaže na neadekvatno obeležavanje stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu.

Kamen s Kosova

„I ovaj kamen zemlje Srbije,/ što, preteć suncu, dere kroz oblak,/ sumornog čela mračnim borama/ o vekovečnosti priča dalekoj,/ pokazujući nemom mimikom/ obraza svoga brazde duboke (…) Otadžbina je ovo Srbina“, stihovi su pesme Đure Jakšića koje je uz, kako je rekao, kamen iz ove pesme, već pomenuti Boško Obradović govorio u skupštinskoj sali.

Predsedavajuća Gojković ga je prekinula upitavši „Da li je to kamen? Ne smete da unosite kamen u salu“.

– Kamen sa Kosova i Metohije? Ali ovo je iz pesme Đure Jakšića „i ovaj kamen zemlje Srbije“, odgovarao joj je predsednik Dveri.

– Verujem, ali ima u našim pesmama… Ne možete to da radite, molim Vas iznesite kamen, ne možete to da radite. Ima u pesmama i oružja i kamenja i cigli. Pauza da iznesete kamen, rekla je Gojković određujući pauzu, dodatno pozvavši obezbeđenje da „poslaniku pomognu da iznese kamen“ da bi sednica nastavila.

Šta spaja Frojda, Zagora, Vučića i Radulovića?

Kada bi uzeli stenogram sa jedne sednice 2016. godine našli bi imena Zagora Teneja, Don Čiko Felipe Kajetano Lopez Martinez, Pinokio i Sigmunda Frojda.

Poslanici tada jedne od najjačih opozicionih grupacija, pokreta „Dosta je bilo“, tokom sednice kojoj je prisustvovao Aleksandar Vučić, tada još kao premijer, tokom premijerovog obraćanja isticali su papire sa odštampanim likom Pinokija, i rečenicama poput „Jelenskih mi rogova“.

– Ja bih molio ako može kamera njih da snima sve vreme kako bi se videlo o kakvim je ljudim reč, da vide njihov pogled, osmeh i prst i šta njime rade. Osim ako nećete da mi psujete majku ili mrtvog oca Martinoviću… E ovaj podseča na Zagora Teneja i Čiko Gonzalesa Kaetano Felipea sa ovih „jelenskih mi rogova“… A što se vas tiče čim počne ozbiljna rasprava nemate šta  da kažete, samo kao Čiko i Zagor se onda javite i krenete da pokazujete te crteže i da prizivate čika Frojda u pomoć, obraćao se premijer svom bivšem ministru Raduloviću.

Pozivao je predsednika DJB da istakne „svoj autoportret“ Pinokija, rekao kako ovaj poslanik komunicira slajdovima, te insinuirao da poslanici DJB-a uzimaju nedozvoljene supstance, rekavši da „ne zna gde se uzima to, nisam probao da vam pravo kažem… mora da je dupla doza“ te rekavši kako Raduloviću „svaki dan šire zenice“.

Bajaga u Skupštini

Ipak od ovog perfomansa upamćeniji će ostati onaj kada je i u sali i u holu Skupštinu sa kolegama iz poslaničkog kluba uz gitaru otpevao Bajaginu pesmu „Pada vlada“.

Radulović je na novogodišnjoj konferenciji pokazao svoje umeće sviranja gitare, poslanici su ga pratili u izvođenju ove pesme iz filma „Profesionalac“.

– Želimo svim građanima Srbije uspešnu i dobru 2017. godinu i da nam padne Vlada i da napokon dobijemo demokratsku vlast, poručio je Radulović na kraju numere. Vlada nije pala, ali je pao rejting ove opcije, koja je danas vanparlamentarna i na prilično drugačijoj ideološkoj poziciji nego tih dana.

Lisice i robijaško odelo za Dinkića, kašike za radikale

I predsednik Vučić je kao opozicionar i radikal koristio rekvizite kako bi upotpunio svoj poslanički govor.

Na sednicu 2006. godine doneo je crno-belo robijaško odelo na kome je pisalo prezime Mlađana Dinkića, predsednika G-17 Plus.

Žustroj raspravi između radikala i poslanika Dinkićeve stranke prethodila je akcija omladinaca G-17 koji su „srpskim radikalima“ u trenutku ulaska u Skupštinu delili crvene kartone i kašike, aludirajući na Šešeljevu izjavu iz devedesetih da u ratu „kolju zarđalim kašikama za cipele“, i uzvikivali „Ubice, ubice“ i „Krasiću, napolje“. Tomislav Nikolić je tada izvadio „lisice“, zatvorsku košulju s brojem 001 na kojoj je pisalo „Dinkić“, a poslanici SRS-a su vikali „Lopovi, lopovi“, prenosili su tada mediji.

Flaša mleka, kamen zemlje Srbije, donji veš roze boje, robijaško odelo i "Plava grobnica": Šta su sve poslanici unosili u Skupštinu Srbije 3
Poslanica Jerkov drži fotografiju Vučića sa „robijaškim odelom“ za Dinkića foto: Printscreen/YouTube

Omladinci su ovako reagovali na šovinističku izjave poslanika Šešeljeve stranke Zorana Krasića kojom je uvredio ministarku poljoprivede iz redova G-17 Plus Ivanu Dulić-Marković.

– Ovo je dres, zatvorska košulja, koji će Mlađan Dinkić da nosi. Poklanjam pristunom ministru Jočiću da ga uskoro u to odvede, a zvuk policijskih lisica je zvuk koji će uskoro da se čuje za Mlađana Dinkića, rekao je sa skupštinske govornice Vučić.

Nakon žustre rasprave poslanika ove dve grupacije, u kojoj su se čule i psovke, poslanici su morali na konsultacije kod predsedavajućeg Predraga Markovića kako bi se sednica normalno nastavila. Nakon šovinističke izjava tražena je zabrana radikala, do nje nije došlo, a Vučić, doduše kao naprednjak, i Dinkić, doduše kao predsednik Ujedinjenih regiona Srbije, našli su se i u koaliciji.

Ova fotografija prati i dalje predsednika Srbije jer ga na nju često podseća opoziciona javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari