Flekenštajn: Pregovori u Srbiji su neuspešni i uspešni 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Razumem razočaranje onih koji misle da je moglo više da se uradi, ali ne mislim da smo mi odgovorni za to, jer nismo pregovarači, već posrednici, izjavio je za najnoviji broj NIN evropski posrednik u međupartijskom dijalogu Knut Flekenštajn.

Flekenštajn je ukazao da je evropske posrednike deo opozicije video kao svoje zagovornike, ali to i nije bio posao u Srbiji.

Naš zadatak je bio da ustanovimo oko čega je moguće postići dogovor i da kroz procene učesnika – šta je u redu, šta je korak napred, a šta je neprihvatljivo – postignemo nekakav okvir za unapređenje izbornog procesa, objasnio je on.

Flekenštajn je rekao da političari moraju da budu u stanju da grade konsenzus i kompromis, a kompromis znači da nijedna strana neće biti u potpunosti zadovoljna i da bi neke mogle da budu razočarane.

Prema njegovim rečima, delegacija evropskih posrednika je sada u Beogradu da bi videli da li će 16 dogovorenih tačaka ostati mrtvo slovo na papiru ili će biti primenjene, a ponovo će doći u Srbiju pre pokretanja zvanične izborne kampanje.

Flekenštajn ukazuje da za njega ovi pregovori „nisu ni neuspešni ni neuspešni, ili bolje rečeno – neuspešni su i uspešni“.

S jedne strane, pregovori nisu uspeli, jer nisu svi politčki akteri ostali za pregovaračkim stolom, s druge strane pravovremena implementacija 16 usvojenih tačaka bi poboljšala izborne uslove, što su nam potvrdili i neki sagovornici koji nisu samo iz vladajuće većine ili političkog miljea, rekao je Flekenštajn.

Kao medijatori, ne možemo da ne primetimo da je došlo do određenih pozitivnih pomaka kada je reč o prisustvu opozicije na javnom servisu, međutim, uvek ima prostora za veća poboljšanja, konstatovao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari