Fon Kramon predlaže EP da zatraži od Srbije da povuče svoj glas protiv prijema Kosova u SE 1Printsrkin Stream EP

Evropski parlament će danas raspravljati o prošlogodišnjem izveštaju Evropske komisije o Kosovu, a ovu rezoluciju će predstaviti izvestilac za Kosovo u EP Viola fon Kramon, koja predlaže, između ostalog, da se zatraži od Srbije da povuče svoj glas protiv prijema Kosova u Savet Evrope.

Pored rezolucije o Kosovu, na današnjoj plenarnoj sednici u Strazburu biće reči i o Srbiji, a očekuje se da će se glasanje o ovim rezolucijama održati u sredu, prenosi Gazeta Ekspres.

U izveštaju koji će Fon Kramon predstaviti, objavljenom na sajtu EU, navodi se da će tražiti od EP da odobri paragraf kojim se od Srbije traži da povuče svoj glas protiv članstva Kosova u Savetu Evrope.

Fon Kramon je istakla da je to u suprotnosti sa Sporazumom između Kosova i Srbija.

„Žao mi je što je Kosovo trenutno jedina evropska demokratija koja još nije članica SE. Pozivam međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Srbiju da se uzdrži od napora da izoluje susedno Kosovo od međunarodne scene kampanjom protiv njegovog priznavanja ili isključivanjem iz međunarodnih organizacija“, istaknuto je u predlogu Fon Kramon.

Dodaje se da ona poziva Srbiju da ukine svoj glas blokiranja koji sprečava Kosovo da bude član Saveta Evrope i drugih međunarodnih organizacija, što bi inače bilo u suprotnosti sa Sporazumom između Kosova i Srbije iz 2013. o normalizaciji odnosa.

U izveštaju se ističe da bi kosovski Srbi imali koristi od članstva Kosova u Savetu Evrope, jer bi to omogućilo kosovskim Srbima da podnesu žalbe Evropskom sudu za ljudska prava.

Takođe, navedno je da je apliciranje Kosova u Evropsku uniju je dobrodošlo.

„Pozdravljamo izjave podrške aplikaciji Kosova za članstvo u EU od predstavnika vlada iz Austrije, Hrvatske, Češke, Estonije, Finske, Nemačke, Italije, Litvanije, Holandije i Švedske“, navedeno je.

Ovaj izveštaj poziva zemlje članice EU koje još uvek nisu priznale Kosovo, Španiju, Slovačku, Kipar, Rumuniju i Grčku, da to učine bez daljeg odlaganja i na taj način omoguće Kosovu da napreduje na evropskom putu ravnopravano sa zemljama kandidatima.

U međuvremenu, od Srbije se očekuje da prilagodi svoje stavove u spoljnoj politici stavovima EU, uključujući i uvođenje sankcija Rusiji.

Od Srbije i Kosova se traži da sprovode obaveze dobijene iz postignutih sporazuma i navodi se da će sveobuhvatna normalizacija odnosa biti postignuta međusobnim priznavanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari