Frid: Nikada nisam video SAD tako ljutu na kosovsku vladu 1Foto: EPA/SALVATORE DI NOLFI

„Nikada nisam video američku administraciju tako ljutu na Vladu Kosova, ne u 15 godina od nezavisnosti“, kazao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Danijel Frid, bivši pomoćnik američkog dravnog sekretara.

Reakcija ovog bivšeg američkog zvaničnika, dolazi nakon kritika koje je na račun kosovskog premijera Aljbina Kurtija, izneo specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, a nakon gotovo najvišeg vrha SAD, prenosi KoSSev.

Nakon sastanka sa Kurtijem, Eskobar, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, je otišao zabrinut i razočaran, zato što od kosovskog premijera nije dobio pozitivan odgovor na zahteve koje ponavljaju još od prošlog petka – da hitno deeskalira krizu na Severu i da potom prione na sprovođenje Ohridskog sporazuma, odnosno formiranje ZSO.

Danijel Frid smatra da Kosovo „ignoriše“ zabrinutost SAD, te da se tako i došlo do trenutne situacije.

„Američka vlada je ohrabrila Kosovo, da od ove situacije ne prave problem. Kosovo je te signale ignorisalo, a rezultati su upravo ono na šta smo ih upozoravali“, naglašava on.

Kaže da ne može da objasni zašto bi američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer i Gabrijel Eskobar bili iritirani Kurtijevim postupcima, ali – ima pretpostavku.

„Pretpostavljam da se njihovi razlozi zasnivaju na tome što je Kurti ignorisao njihova upozorenja i uzimao američku podršku zdravo za gotovo – što je bilo pogrešno i iznenađujuće“, kazao je Frid za RSE.

Ovaj američki zvaničnik smatra i da je kosovski premijer učinio to da predsednik Srbije Aleksandar Vučić sada deluje empatično, u šta nije verovao da se može desiti jer su do sada „Srbi bili izvor problema“.

„On je učinio da predsenik Srbije Vučić deluje empatično. Nisam mislio da je to moguće, s obzirom da su Srbi izvor problema, jer su oni ti koji odbijaju nezavisnost Kosova i odbijaju priznati realnost da Srbija više nikada neće imati Kosovo“, kaže Frid.

Uprkos tome, kaže on, kosovski premijer je uspeo da pokvari odnose sa SAD-om, ocenivši da je to – „prilično uznemirujuće“.

Kurti je, smatra ovaj diplomata, otišao predaleko i „pogrešio u proceni“.

„On definiše suverenitet Kosova na način da se oseća da ne može tražiti ništa osim maksimuma i time je lošu situaciju učinio još gorom“, ocenjuje Frid.

Za Eskobarovu izjavu da „ukoliko Kurti ne popusti SAD ne mogu ništa planirati za Kosovo“, Frid kaže da on njome izražava frustraciju američke administracije sa kosovskim premijerom.

„I jasno daje do znanja da su Kurti i njegov tim američku podršku uzeli zdravo za gotovo. Toliko su zloupotrebili američko poverenje da će to teško moći popraviti, ali bolje da počnu sa tim“, ocenjuje on.

Kaže da bi bilo bolje da kosovski premijer napravi korak unazad, te da nađe način da popravi odnose sa SAD-om.

Svaki drugi smer može biti puno skuplji

„Ne znam kakvu on podršku ima unutar Kosova, ako se na njega gleda kao na onoga koji je pokvario odnose sa SAD, koje su, pre svega, prve podržavale nezavisnost Kosova i sigurnost na Kosovu“, smatra Frid.

SAD su, dodaje, pre najnovije krize na Severu, razmatrale problem u zvaničnom Beogradu, podctrtavši da bi Priština „mogla izaći u relativno dobrom stanju“.

„Ali treba im partner na Kosovu da pomogne da se stabiluzuje Sever. Mislim da američka administracija smatra da trenutno nema tog partnera“, kaže on.

Trenutna kriza na Severu, istakao je, mogla bi imati i širi uticaj na region.

„Ništa dobro ne proizilazi iz ovoga, bilo bi loše da dođe do otvorenog sukoba, mislim eskalacije borbi i smrti“, ocenjuje Frid i dodaje:

„Mislim da bi Kurti trebao brzo da delouje kako bi sačuvao barem radni odnos sa američkom administracijom. Ljudi greše. Moj saver bi bio da ih popravimo, ali ne znam jesmo li stigli još uvek stigli do te tačke“.

Ovaj bivši američki zvaničnik se ujedno dotakao i Rusije i njene uloge u ovoj krizi, smatravši da je ovo „dobrodošla vest za Kremlj“.

„Ovo je dobra, dobrodošla vest za Kremlj i Sergeja Lavrova. Oni vole da vide kako se Sjedinjene Države bore protiv Kosova. Biće oportunisti i iskoristiće to“, zaključuje Frid u intervjuu za RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari