Visoki američki zvaničnik Danijel Frid pozvao je Srbiju da više ne insistira na tome da zadrži Kosovo tako što će i dalje odbijati njegovu nezavisnost već da, umesto toga, izabere budućnost u okviru Evropske unije.
– Naš odgovor je dobrodošli ste – izjavio je Frid na marginama dvodnevnog Kroacija samita koji je počeo u petak u Dubrovniku.

Visoki američki zvaničnik Danijel Frid pozvao je Srbiju da više ne insistira na tome da zadrži Kosovo tako što će i dalje odbijati njegovu nezavisnost već da, umesto toga, izabere budućnost u okviru Evropske unije.
– Naš odgovor je dobrodošli ste – izjavio je Frid na marginama dvodnevnog Kroacija samita koji je počeo u petak u Dubrovniku.
Na Kroacija samitu učestvovali su predsednici država ili vlada Hrvatske, Rumunije, Letonije, Moldavije, Slovačke, Gruzije, zvaničnici sa Kosova i visoki funkcioneri međunarodnih organizacija. Ostale zemlje, kojih je na samitu zastupljeno oko 40, predstavljene su zvaničnicima drugih nivoa. Iz Srbije je učestvovao šef diplomatije Vuk Jeremić.

De Hop Shefer: Ne odlagati rešenje statusa Kosova

Učesnici samita slažu se da rešenje statusa Kosova treba što pre postići, a na to je posebno upozorio gost samita, generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer, koji smatra da treba učiniti sve kako bi se „izbegla neosnovana odlaganja konačnog rešenja“.

De Hop Shefer se na marginama samita sastao i sa premijerom Hrvatske Ivom Sanaderom kome je preneo najavu mogućnosti da Hrvatska na samitu NATO u Bukureštu 2008. godine dobije pozivnicu za članstvo. Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), španski ministar spoljnih poslova Migel Anhel Moratinos najavio je premijeru Sanaderu završetak misije OEBS u Hrvatskoj posle 11 godina.

Prema rečima Frida, poruka samita je da Balkan može da uspešno završni evroatlantsku integraciju, isto kao što je bio slučaj sa zemljama centralne Evrope, pod uslovom da premosti prepreku koju čini problem statusa Kosova.
– Ironija je to što je … jedini način da svi Srbi žive u jednom političkom entitetu bila Jugoslavija. Ali srpski nacionalisti su je uništili tokom ratova devedesetih godina – ocenio je američki zvaničnik.
– Drugačiji način da svi Srbi žive u jednoj političkoj zajednici je da pristupe EU – rekao je pomoćnik američkog državnog sekretara.
Frid je takođe pozdravio predlog francuskog predsednika Nikole Sarkozija, koji je na samitu G8 u Nemačkoj, početkom juna, rekao da bi trebalo na šest meseci odložiti glasanje u Savetu bezbednosti o statusu Kosova, a da Rusija prethodno prizna neminovnu perspektivu nezavisnosti južne srpske pokrajine. Sarkozi je tada rekao i da, ukoliko to ne uspe, trebalo bi sprovesti plan specijalnog izaslanika UN za Kosovo, Martija Ahtisarija koji predlaže nadgledanu nezavisnost za Kosovo.
– Nastavljamo da radimo sa Savetom bezbednosti, nismo napustili taj proces – kazao je Frid. Na pitanje da li će kosovski Albanci pokazati strpljenje u daljem rešavanju pitanja statusa Kosova, američki visoki zvaničnik je rekao: „Oni su čuli predsednika (SAD Džordža Buša). On je bio vrlo jasan. Rešenje će biti nezavisnost Kosova“.
Učesnici Kroacija samita 2007. složili su se u Dubrovniku da jugoistok Evrope ekonomski i politički napreduje, ali da je potrebno učiniti dodatne napore kako bi to područje iz „potrošača bezbednosti“ postao njen „izvoznik“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari