Gabrijel Eskobar: Kurti ima rok od dva dana da ispuni zahteve 1Printskrin TV Pink

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da kosovski premijer Aljbin Kurti ima dva dana da odgovori na zahteve koje su mu postavili na sastanku i najavio da će do petka zajedno sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine izvestiti da li je bilo napretka ili ne.

On je novinarima govorio i o članu 7 Ohridskog sporazuma, formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom navodeći da Kurti ima nacrt Zajednice, ali da ga krije, preneo je Kosovo onlajn pisanje Reporterija.

Eskobar nije naveo da li je nacrt statuta Zajednice izradilo Kosovo ili Evropska unija, ali je naglasio da nacrt postoji i da se krije.

Eskobar je dodao da SAD, Evropska unija i svi međunarodni partneri imaju zajednički stav o smirivanju i normalizaciji situacije i ako to se ne desi, onda će posledice po Kosovo biti dugoročne.

Naveo je da one nisu usmerene na narod Kosova, jer, kako je rekao, Amerika ima odlične odnose sa građanima i da će Vašington uvek biti uz njih bez obzira ko bio na vlasti.

Eskobar je istakao i da Vlada Kosova treba odmah da predstavi nacrt statuta ZSO.

„Do Asocijacije će doći, samo je pitanje s kim“, naveo je Eskobar.

On je rekao da ako se Kosovo i Srbija ne pridržavaju Briselskog sporazuma onda odbacuju EU.

Dodao je da Aleksandar Vučić ne može imati pravo veta kada se održavaju izbori u četiri opštine na severu Kosova, i dodao da se taj prozor zatvara ako Kosovo formira ZSO.

Izaslanici EU i SAD izneli su kosovskom premijeru sinoć u tri tačke kako da se izađe iz krize na severu Kosova.

„Prvo je deeskalacija situacije, drugo su brzi izbori na severu i treće je povratak dijalogu za normalizaciju“, rekao je Lajčak novinarima posle sastanka i dodoao da je njihova misija „tek počela“. Lajčak je rekao da su on i Eskobar imali dugu i tešku raspravu sa premijerom Kosova.

Eskobar: ZSO je u skladu sa standardima EU i ne predstavlja pretnju nikome

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar izjavio je da je formiranje Zajednice srpskih opština (SZO) na severu Kosova u skladu sa standardima Evropske unije i da ne predstavlja nikakvu pretnju nikome.

„ZSO ne vidimo kao ništa drugo nego sposobnost da Srbi organizuju lokalne institucije na vlastitom jeziku. Ne vidimo nikakvu pretnju u ovome i potrebu da druge države, koje su već na evropskom putu, rade nešto drugo što već ne rade na implementaciji reformi koje EU od njih traži“, kazao je Eskobar za sarajevski portal Kliks (Klix.ba).

Upitan da li postoji paralela stvaranja ZSO sa mogućim zahtevom autonomije ili posebnog statusa pojedinih etničkih grupa u Srbiji, Crnoj Gori ili Severnoj Makedoniji, on je odgovorio da je „kosovsko pitanje posebno“.

„Ne želimo kopirati Dejton na Kosovu ili Kosovo u Severnoj Makedoniji ili Crnoj Gori. Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija su članovi onih institucija koje traže zaštitu manjinskih naroda u skladu sa EU standardima“, naglasio je američki diplomata.

Govoreći o mogućem rešenju krize na severu Kosova, Eskobar je rekao da je dugoročno rešenje nastavak puta prema EU.

„Obe zemlje imaju našu podršku na tom putu. Ipak, na tom putu moraju raditi i na normalizaciji odnosa. Imali smo jako dobar sporazum u Ohridu. Taj sporazum o normalizaciji otišao je dalje nego bilo koji drugi dokument i moramo se vratiti tom procesu i započeti ispunjavanje svih elemenata tog sporazuma“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, EU će ponuditi određene predloge kako se vratiti tom procesu i smanjiti trenutne tenzije, dodavši da bi to „ostavio za kasnije, jer je još traje proces razgovora oko toga“.

Govoreći o odnosu SAD prema BiH, Eskobar je naglasio da njegova zemlja ostaje „najveća probosanska država u svetu“.

„Imate našu punu podršku u nezavisnosti, suverenitetu, ekonomskom prosperitetu i bezbednosti. Ne želim da građani misle kako naši odnosi zavise od jednog ili tri pojedinca ili jedne partije“, naglasio je on.

Govoreći o ruskom uticaju u BiH i vezama između ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika RS Milorada Dodika, američki izaslanik za Zapadni Balkan je kazao da je „Dodikova retorika destabilizujuća“ i da dosta toga što on radi, „radi iz lične koristi, a ne zbog naroda“.

„U realnosti, Rusija nema mnogo toga ponuditi evropskim zemljama. BiH je evropska zemlja. Rusija vama ne pruža nikakvu pomoć, nisu među vašim najvažnijim trgovinskim partnerima. Ono što oni osiguravaju jeste retorička podrška za one koji žele biti destruktivni“, ocenio je Eskobar.

Prema njegovim rečima, SAD pokušava da „kontrira Dodikovoj retorici, da ojača institucije, partnerstvo sa evroatlantskom zajednicom i funkcionalnost zemlje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari