Posle sinoćnjeg sastanka sa Kurtijem, Eskobar i Lajčak nastavljaju danas razgovore sa Osmani i Vučićem 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Bojan Slavković)

Specijalni predstavnik EU za dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nastavljaju danas razgovore sa predstavnicima Prištine i Beograda.

Nakon sinoćnjeg sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem oni će danas razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, liderima kosovske opozicije, a večeras i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izaslanici EU i SAD izneli su kosovskom premijeru u tri tačke kako da se izađe iz krize na severu Kosova.

„Prvo je deeskalacija situacije, drugo su brzi izbori na severu i treće je povratak dijalogu za normalizaciju“, rekao je Lajčak novinarima posle sastanka i dodoao da je njihova misija „tek počela“. Lajčak je rekao da su on i Eskobar imali dugu i tešku raspravu sa premijerom Kosova.

„U interesu Kosova i svih je da imamo legitimne gradonačelnike“, rekao je Lajčak. On je dodao da se sankcionisanje Kosova pominje i u deklaraciji 27 država EU.

„Mogu vam reći da zemlje članice čekaju naš izveštaj“, rekao je Lajčak.

Lajčak je na svom Tviteru napisao:“Američki izaslanik Gabrijel Eskobar i ja smo se sastali sa premijerom Aljbinom Kurtijem i prvim zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem. Duboko smo zabrinuti zbog situacije na severu i pozivamo na hitnu deeskalaciju na terenu, vanredne izbore uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji“.

Eskobar je naveo  da je jedini zahtev da se sasluša međunarodna zajednica.

„To je veliko transatlantsko jedinstvo SAD, EU i NATO, koje je postavilo iste zahteve. Nadam se da će se to čuti. Mi smo na početku misije“, rekao je Eskobar.

On je dodao da je u Prištinu došao „kao veliki pobornik Kosova“.

„Dajem sve od sebe za Kosovo, da ostvarimo sve težnje. Mi smo najveći pobornici vaše bezbednosti, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Samo tražim da nas saslušate“, rekao je Eskobar.

On je kazao da poštuje vladu i ustavnu strukturu Kosova, ali je rekao da pokušava da pronađe formulu za „harmoniju među etničkim grupama“.

Eskobar je osudio napad nasilnih demonstranata na vojnike Kfora u Zvečanu.

Na početku sastanka Kurti je obavestio Lajčaka i Eskobara o imenovanju Slađane Pantović na mesto zamenice predsednika opštine Zvečan.

„Srpkinja je imenovana na mesto zamenice predsednika opštine Zvečan“, rekao je Kurti i naveo da želi da sa EU i SAD, kao partnerima i saveznicima, radi dalje na deeskalaciji situacije na severu, prenosi Kosovo onlajn.

Sastanku Kurtija sa Lajčakom i Eskobarom prisustvovali su i zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

Eskobar je u intervjuu bečkom dnevniku Prese poručio da Zajednica srpskih opština mora biti formirana i da je samo pitanje da li Kosovo želi da čeka na evroatlantske integracije dok premijer Aljbin Kurti ne ispuni svoju obavezu, prenosi Kosovo online.

On je naglasio da „Kosovo sada mora pod hitno da se pomeri“, i naznačio da je osnivanje ZSO međunarodna, pravna, preuzeta obaveza.

„To ne zavisi od njega. To nije pitanje između Kurtija i Srbije. To je pitanje izmedju Kosova i Srbije. Čak iako Kurti to ne želi, biće formirana ZSO“, naglasio je Eskobar upitan za otpor kosovskog premijera Aljbina Kurtija formiranju ZSO.

On je istakao da je pitanje samo da li Kosovo želi da čeka na evroatlantske integracije dok premijer ne ispuni svoje obaveze.

Kako kaže, ako Kosovo ne želi novu Republiku Srpsku kao u BiH, onda mora da iznese svoj predlog šta želi.

„Oni su nam rekli šta ne žele. Sada moraju da nam kažu šta žele, na to čekamo“, poručio je Eskobar.

Nespremnost Prištine da se pomeri po ovom pitanju, prema njegovim rečima, pokazuje „nespremnost na pomirenje u sopstvenoj zemlji“.

„Naša poruka Kosovu i Srbiji je – sve dok obe strane ne primene važne dogovore iz sporazuma o normalizaciji, nije vreme za ‘business as usual’“, podvukao je Eskobar.

On je rekao i da Srbija treba da uputi jasnu poruku da ne toleriše nasilje, kako protiv mirovnih snaga Kfor, tako ni protiv Kosovske policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari