Gligorov: Članstvo u EU za Srbiju je možda i definitivno nedostižno 1Foto: Medija centar Beograd

Kako sada stvari stoje, ne samo zbog odnosa sa Rusijom, članstvo u Evropskoj uniji (EU) je za Srbiju možda i definitivno nedostižno, ocenio je u autorskom tekstu za NIN saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov.

Naravno, kada bi srpske vlasti postigle sporazum sa Kosovom, kada bi se demokratizovala Bosna i Hercegovina, stvari bi izgledale drukčije. To sada pogotovo nije izgledno, a to isključuje bilo kakav napredak u evropskim integracijama, ocenio je Gligorov.

Koje bi mogle da budu posledice?

Otprilike iste, kao i u poslednjih 30 godina, smatra Gligorov, ukazujući na podatke o zaostalosti Srbije u odnosu na zemlje u susedstvu koje su članice EU – demografiju, rast proizvodnje, produktivnost.

Gligorov ukazuje i da je došao kraj povoljnim uslovima za ulaganja, kakvi su bili u proteklih deset godina, ne samo zbog rata u Ukrajini, inflacije, već i zato što Srbija nije „osigurana“ članstvom u EU i koja namerava da se neposredno razilazi od tih zemalja kada je reč o sankcijama Rusiji.

To što Vučić naziva pritiscima jeste samo diplomatska aktivnost koja ima za cilj da obezbedi saradnju Srbije za odluke koje će doneti, na jedan ili drugi način, nezavisno od toga koje će stanovište zauzeti srpske vlasti.

Po tome se sadašnje stanje stvari ne razlikuje od svega što se događalo u proteklih 30 godina, konstatovao je Gligorov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari