Glišić: Šapić bi bio dobar gradonačelnik Beograda 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Vladan Glišić, samostalni poslanik koji je izabran na listi SPAS-a i pored razlaza sa Aleksandrom Šapićem, smatra da bi on bio dobar gradonačelnik Beograda.

„U kampanji 2016. i 2020. godine Narodna mreža i ja lično podržali smo Šapića za predsednika gradske opštine Novi Beograd. Bez obzira što je on sada na vlasti sa Srpskom naprednom strankom, a mi smo im opozicija, smatram da bi bio dobro rešenje za gradonačelnika Beograda. Naravno, ako bude radio kao u Novom Beogradu što je“, ističe Glišić za Danas.

Spekulacije o tome da će Aleksandar Šapić od marta stupiti na funkciju gradonačelnika Beograda se nastavljaju, što potvrđuju i izvori Danasa koji tvrde da će osim aktuelnog gradonačelnika Zorana Radojičića biti smenjen i njegov zamenik Goran Vesić, kao i gradski sekretar za urbanizam kako bi ta mesta zauzeli ljudi bliski Šapiću.

Aleksandar Šapić, lider pokreta SPAS i predsednik opštine Novi Beograd, krajem prošle godine je rekao da vidi sebe kao idealnog kandidata za gradonačelnika a sada se uveliko spekuliše da bi on na tu funkciju mogao da stupi i pre redovnih beogradskih izbora koji će se održati sledeće godine.

Naime, Šapić bi u fotelju prvog čoveka Beograda mogao da sedne već u martu ove godine, kako piše portal Direktno blizak opoziciji, a potvrđuju i Danasovi izvori. Iza ovakve odluke stoji predsednik Aleksandar Vučić jer želi da ojača šanse da zadrži vlast u glavnom gradu nakon pada rejtinga koalicije oko SNS u Beogradu, što beleže različita istraživanja.

Istraživanje javnog mnjenja na koje se poziva portal Direktno pokazuje da je i Šapićev rejting u neznatnom padu od kada je otvoreno ušao u koaliciju sa SNS i SPS na republičkom nivou nakon lokalnih i izbora za narodne poslanike u junu 2020. godine.

S druge strane, aktuelna gradska vlast na čelu sa Vesićem i Radojičićem još više gubi podršku Beograđana nakon kritikovanih gradskih projekata kao što su Spomenik Stefanu Nemanji i loše rekonstrukcije ulica.

Pored mesta gradonačelnika, Šapić je tražio da postavi svog zamenika, što bi značilo smenu Gorana Vesića, koji svakako nije omiljen među glasačima u Beogradu, ali i da izabere svog čoveka za sekretara za urbanizam i građevinske poslove.

Na ovoj poziciji sada je u gradskoj vlasti vršilac dužnosti Bojana Radaković te ne bi bio veliki problem da se na stalno mesto postavi neko nov.

S obzirom na ranije afere sa nelegalnom gradnjom na opštini Novi Beograd, nije čudo da Šapić ima ljude koji bi popunili ovo mesto, smatraju izvori Danasa dodajući da bi na toj ili poziciji zamenika mogla da se nađe Marija Leković, Šapićeva desna ruka i načelnica Odeljenja za građevinske i komunalne poslove koja je bila birana i za narodnu poslanicu, ali je vratila mandat.

Osim prednosti koju bi ovim potezom Šapić dobio za predstojeće beogradske izbore, ovakve smene služile bi vladajućoj garnituri i da „sklone“ ljude koji su bliski Nebojši Stefanoviću iz gradske vlasti nakon što je došlo do nesuglasica sa Stefanovićevom strujom unutar same SNS, kako je Danas već pisao.

Predsednik opštine Novi Beograd ranije je odbio da komentariše ove navode za naš list a odgovor nismo dobili ni od aktuelnog gradonačelnika Zorana Radojičića.

Iz Šapićevog kabineta prekjuče su za naš list rekli da će se on obratiti javnosti ukoliko bude smatrao da treba da kaže nešto na ovu temu.

U aktuelnom sazivu Skupštine Beograda izabranom u martu 2018. Šapić ima 12 od 110 odbornika.

Redovni izbori u Beogradu trebalo bi da se održe početkom 2022. istovremeno sa redovnim predsedničkim, kao i vanrednim parlamentarnim, ukoliko ne dođe do drugačijeg dogovora između predstavnika vlasti, opozicije i Evropskog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari