Gojković i Đorđević: Zakon o rodnoj ravnopravnosti da bude primenjiv 1

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković i ministar za rad, zapošljavanje Zoran Đorđević danas su na sastanku u Skupštini Srbije analizirali nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti, o kome se poslednjih dana spekulisalo u javnosti, navodi se u saopštenju.

Ministar, koji je na poziv predsednice Narodne skupštine došao na sastanak, upoznao je predsednicu Parlamenta sa tokom izrade zakona iz oblasti rodne ravnopravnosti i rekao da će zakon, koji će nakon izrade Vlada Republike Srbije uputiti Narodnoj skupštini, biti moderan i primenjiv.

U saopštenju iz kabineta predsednika Narodne skupštine navodi se da su se Gojković i Đorđević saglasili da je najveći problem postojećeg nacrta zakona neprimenjivost mnogih odredaba, na šta su nadležnom ministru skrenuli pažnju Unija poslodavaca Srbije, sindikati, kao i predstavnici civilnog sektora.

Predsednica Narodne skupštine i ministar Đorđević zaključili su da je važno da Ministarstvo obaveštava Narodnu skupštinu o svim fazama postupka predlaganja zakona, kao i da će zakon od strane Vlade Republike Srbije Parlamentu biti predložen u redovnom postupku i da će narodni poslanici imati dovoljno vremena, kao i javnost da se upoznaju sa odredbama ovog važnog zakona i da sarađuju na eventualnom poboljšanju zakonskih rešenja putem podnošenja amandmana.

Gojković i Đorđević su se složili da je neophodno da zakon koji je izuzetno važan za ravnopravnost žena i muškaraca u Srbiji bude donet uz sveobuhvatan društveni konsenzus i pre svega da bude primenjiv u praksi, a ne samo da ostane „mrtvo slovo na papiru“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari