Gojković: Omerović pušten na slobodu zbog diplomatskog pasoša 1Maja Gojković Foto: Fonet/Nenad Đorđević

„Dobila sam izveštaj nemačke policije sa aerodroma , koji još nije za javnost , ali zbog javnosti moram da kažem da se poslanik Meho Omerović nije pravdao za učinjeno delo , nego se pozvao na diplomatski imunitet.

Izjavu nije davao tako kako postoji u medijima. Zbog toga što poseduje diplomatski pasoš, pušten je na slobodu, a ne zbog nekih drugih okolnosti. Što se mene, kao predsednika parlamenta Srbije tiče ja zaista radim na tome da rasvetlim slučaj koji je bacio senku na ugled našeg parlamenta“, navela je juče Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije odgovarajući na pitanje lidera radikala Vojislava Šešelja zbog čega svi ćute o slučaju Mehe Omerovića koji je uhvaćen u fri šopu na aerodromu u Frankfurtu kako krade jedan parfem, tri karmina i jednu mazalicu .

Šešelj je konstatovao da Omerović nije profesionalni diplomata, ali je bio u diplomatskoj misiji republičkog partlamenta, ali je pitanje zbog čega mu na beogradskom aerodromu nije oduzet diplomatski pasoš kada se vratio u zemlju .

“On i dalje ima diplomatski pasoš i može da putuje gde hoće i ne može niko da ga uhapsi. I da nije imao diplomatski pasoš prošao bi sudskom opomenom ili uslovnom kaznom, pa bi ga proterali iz Nemačke i zabranili ulazak na pet godina, jer je to sitna krađa od nekih 170 evra. Ali ovo je sramota, on je srpstvu ukaljao obraz u svetu i laže tako neubedljivo da se i gastroenterolozi smeju . Da li vam je to poznato gospođo Gojković i može li takva ličnost da bude predsednik Odbora za manjinska prava“,  pitao je Šešelj. On je naveo i da su uzaludni napori vlasti da „angažuje lobiste po Americi“ da poprave sliku Srbije, jer  „dođe Meho pa vam te milione pocepa i od njih konfete napravi“. Gojkovićeva je odgovorila da ona kao predsednik parlamenta mora da potpisuje naloge, a odbori parlamenta odlučuju o tome da li će neki poslanik putovati ili neće.

“Imam pravo da ne potpišem da neko od poslanika ne putuje, a što se tiče eventualnog produženja diplomatskog pasoša, ako situacija bude ovakava kakva je u izveštaju, neću potpisati da neko u parlamentu dobije diplomatski pasoš i o tome sam voljna da razgovaram i da branim argumente sa svim poslanicima, bez obzira da li čine vladajuću većinu ili opoziciju”, istakla je Gojković. Ona je dodala da će razgovarati ako treba i sa svim šefovima poslaničkih grupa i “onima koji ćute, a koji znaju da budu glasniji o drugim slučajevima i da traže razne sankcije prema poslanicima“, kako bi isti kriterijumi važili za sve.

“Kada budem imala detaljnije podatke, nemam šta da krijem, sve ću vas upoznati o čemu se radi pa ćemo videti šta parlament može, a šta ne može da uradi, šta je ustvari politička odluka pojedinačnih partija, ne naša”, rekla je Gojković.

Nezvanično saznajemo da bi u srpski parlament uskoro trebalo da iz Nemačke stigne i video snimak koji bi konačno mogao da rasvetli da li je Omerović uhvaćen u krađi . Sagovornici Danasa koji su imali uvid u izveštaj nemačke policije kažu da tamo jasno piše”da je aerodromska služba obezbeđenja obavestila naš konzulat da je poslanik uhvaćen u krađi i da se pozvao na diplomatski imunitet .”

Inače, poslanik SDPS Meho Omerović , kako navode njegove kolege u širokom krugu zaobilazi parlament Srbije . Nije se pojavio ni juče , iako su na dnevnom redu bili zakoni vezani za Odbor za manjinska prava kojim on predsedava. Saznajemo i nije predsedavao jučerašnjom sednicom tog Odbora , već je telefonom zamolio Maju Videnović , poslanicu DS da ga zameni u vođenju sednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari