Gojković otvorila „Dane Srpske u Srbiji“ (FOTO) 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je manifestaciju „Dani Srpske u Srbiji“ u Narodnom pozorištu u Beogradu i tom prilikom istakla da je ona još jedna potvrda čvrstih uzajamnih veza između Republike Srpske i Republike Srbije na svim poljima preko njihovog najlepšeg oblika, kulture.

„S ponosom mogu da istaknem odličnu saradnju dva ministarstva, ustanova, institucija i pojedinaca. Ova manifestacija, koja se održava u 11 gradova u Srbiji, izvanredna je prilika da se ovdašnja publika u to uveri kroz predstave, raznovrsne programe i ostvarenja iz Republike Srpske“, napomenula je ministarka kulture.

Gojković je skrenula pažnju da su kultura i umetnost jedinstveni instrument za bolje povezivanje i spajanje društava i pojedinaca, te da kada je reč o Srbiji i Republici Srpskoj, povoljna okolnost za saradnju predstavlja i činjenica da kao narod vekovima delimo kulturni prostor, koji je istovremeno i multietnički, što doprinosi prožimanju i obogaćivanju kultura i na taj način sprečava njihovu zatvorenost, monotonost i postepeno opadanje.

„Otvorenošću svoje kulture, stalnom brigom za sve vredno što su nam ostavili preci i prenošenjem toga na buduće generacije, stvaramo osnovu za razvoj savremenog stvaralaštva. To što stvorimo sada, jednoga dana takođe će postati deo kulturnog nasleđa. Njegovo očuvanje i nepristajanje na zaborav sopstvene prošlosti, uz konstantno zalaganje za bolju sadašnjicu, preduslov su za optimističan pogled u budućnost“, rekla je Gojković.

Ministarka kulture ukazala je na važnost povezanosti Republike Srpske i Srbije koja je utemeljena na zajedničkom poreklu našeg naroda na obe strane, na istoj kulturi, tradiciji i običajima i dodala da je zaštita kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda zajednički cilj, koji nikog ne ugrožava.

 

 

„Uverena sam da ćemo nastaviti našu plodonosnu saradnju, duboko svesni da je to zadatak Srbije kao matične države našeg naroda, ali i obaveza koju svi mi imamo prema precima i budućim generacijama“, naglasila je ministarka kulture.

Gojković je podsetila da su Narodna skupština Republike Srbije i Narodna skupština Republike Srpske usvojile gotovo identične zakone o zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma. na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra, čime je još jednom, u okviru odluke o zajedničkom obeležavanju istorijskih događaja i državnih praznika, iskazana namera i želja da se zajedno radi na ključnim pitanjima za nacionalni i kulturni identitet.

„Ovo je važan iskorak ne samo u negovanju jezičke kulture, već i potvrda neraskidivih veza i zajedničke politike Republike Srbije i Republike Srpske“, navela je ministarka kulture i pozdravila dogovor predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Patrijarha srpskog Porfirija o izgradnji velikog memorijalnog centra na prostoru Donje Gradine, koji je podržao i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ocenivši da će taj centar biti svesrpsko svetilište, mesto sećanja na jasenovačke žrtve i sve druge Srbe stradale u zločinima u 20. veku.
Gojković je tom prilikom najavila i pripremu realizacije „Dana Srbije u Srpskoj“ kako bi se predstavili kvalitetni i aktuelni sadržaji koji bi stvorili snažniji potencijal za proširenje saradnje.

„Jačanje odnosa Republike Srbije i Republike Srpske od suštinskog je interesa za naš narod. Globalni procesi i istorijski tokovi često nisu bili blagonakloni prema bliskosti jednog istog naroda koji živi sa dve strane Drine. Zato je potrebno stalno podsticati i ohrabrivati sveobuhvatnu i intenzivnu saradnju u oblasti kulture, a naročito u negovanju kulture sećanja“, zaključila je Gojković.

Na manifestaciji „Dani Srpske u Srbiji“, pored ministarke Gojković, obratili su se i predsednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković i Patrijarh srpski Porfirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari