Goran Vesić "dao gas" - za 1.259 odsto pojačao aktivnost u izbornoj kampanji: Šta još pokazuje izveštaj Transparentnosti Srbija? 1foto FoNet/Instagram Goran Vesić

Funkcioneri vladajuće stranke pojačali su svoje aktivnosti pred izbore, a to je najuočljivije kod ministra građevine Gorana Vesića, koji je promociju u odnosu na prošlu godinu uvećao za 1259 odsto, rekao je danas istraživač Transparentnost Srbija Zlatko Minić.

Minić je na konferenciji za novinare istakao da je u ovoj kampanji interesantno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije kandidat na izborima ni predsednik stranke, a čitava kampanja je zasnovana na njemu.

„Istraživanje je pokazalo da je Vučić promociju povećao za 68 odsto jer je on bio aktivan i pre, ali zato je ministarka Darija Kisić uvećala pojavljivanje za skoro osam puta, a gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić za više od 600 posto“, rekao je Minić.

On je dodao da posete firmama, školama, dodele pomoći potpisivanje memoranduma nije zabranjeno pred izbore, ali da je jasno da je jedina svrha promocija.

Istakao je i da se predsednik države ili ministri pojavljuju na televizijama mimo izbornog programa, ali da lako iz teme skliznu u stranačke aktivnosti, baš kao i što se predsednik na stranačkim mitinzima pojavljuje kao predsednik države, počne da govori o međunarodnoj politici, Kosovu ili ekonomiji, a onda pređe na kritike opozicije.

šapić
Foto: Printscreen

Kada je reč o naslovnim stranama, Vučić se pojavio 166 puta u novembru u pozitivnom svetlu, a 31 put negativno, dok se, na primer, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas pojavio jednom pozitivno i 40 puta u negativnom svetlu.

Minić je istakao i da je u ovoj kampanji „normalizovano“ da se deli novac građanima bez obrazloženja, odnosno jer „navodno ima novca u budžetu“.

„Ako ima novca, to je pokazatelj da je budžet loše planiran i da je građanima uzeto više nego što je bilo potrebe“, rekao je.

On je dodao i da funkcionerska kampanja nije dobro objašnjena u zakonu, te na primer baš Vučić, koji je najaktivniji, prema tumačenju Agencije za sprečavanje korupcije, ima pravo i da se pojavljuje, otvara puteve i fabrike, jer nije na izbornoj listi, bez obzira što je njegovo ime u njenom nazivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari