Gospodari Balkana su mešavina Orbana i Erdogana 1Foto: Miroslav Dragojević

Sam po sebi taj incident ne zaslužuje da se pominje zato što diskredituje isključivo njegove autore.

Na žalost, kako su mi rekli svi moji srpski prijatelji, demokrate, odnosno svi oni koji se bore za demokratiju u vašoj zemlji, trpe to isto – pritisak, uvrede i zastrašivanje, medijsku propagandu na račun vlasti, pa čak i pritisak grupa kao što je bila ona juče, koje su tolerisane ili manipulisane od strane vlasti – izjavio je francuski filozof Bernar Anri Levi povodom incidenta koji se dogodio veče pre kada su ga, tokom njegovog obraćanja publici u Kulturnom centru Beograda nakon projekcije svog filma „Pašmerga“, pripadnici omladine SKOJ-a gađali tortom i jajima, da bi zatim iza njega razvili transparent „Bernar Levi podržava imprijalistička ubistva“.

Levi je na tribini „Kreacija proitiv destrukcije“, koju je organizovana u okviru festivala dokumentarnog filma Beldocs gde su i prikazani njegovi filmovi, kazao da Srbi žive pod novim režimom koji se zove demokratura – diktatura koja koristeći sistem slobodnih izbora i demokratije pokušava da uguši građansko društvo i težnje za slobodnom“.

– Vi sigurno uživate prave slobode, ali isto tako Milošević je još na vlasti. Milošević na bis, Milošević 2.0 i Milošević bez rata… naslednik Miloševića koji je naklonjen diktaturi, a nenaklonjen slobodi duha i istorijskoj istini. Bivši Miloševićev ministar koji sabotira suočavanje sa prošlošću i lamente nad užasima u ratu u Bosni, etničkom čišćenju na Kosovu i medijske manipulacije građana Srbije. Naravno, vaš predsednik kaže za sebe da je Evropljanin i tvrdi da želi da uvede Srbiju u Evropu“, kazao je Levi dodajući da Evropljani, računajući i njegovu zemlju, igraju tu igru i „bez pogovora uzimaju zdravo za gotovo te lepe izjave“.

Razlog za to je, kako kaže, to što već jedan vek postoji ista percepcija Balkana – „nemirni narodi skloni problemima i ratu koji ne zaslužuju demokratiju, nego samo gospodara koji će da glumi policajca koji ih čuva“…

– To je neka mešavina Orbana i Erdogana, koji žele Evropu bez njenih vrednosti, a opet tvrde da oni čuvaju tu istu Evropu od bujice migranata koji beže od rata. U takvoj situaciji, moji srpski prijatelji, došao sam da iskažem solidarnost sa vama. Dragi Gorane Markoviću, dragi Filipe Davide, dragi novinari iz Vremena i Danasa, vi ste kao i kada sam vas sreo ovde tokom rata u Jugoslaviji, vi ste i dalje u stanju otpora. Vi ste na prvoj liniji, kao i Danilo Kiš i mnogi drugi tada, protiv samoubistva vaše zemlje od strane nacionalista. Još uvek ste na toj poziciji. Ja vam se divim. Pravi Evropljani ste vi. Vama treba Evropa da pomogne i zbog toga vas pozdravljam – kazao je Levi.

Odgovarajući na pitanje iz publike, on je rekao da se nikad nije zalagao za bombardovanje Srbije, već njenu demokratizaciju i svrgavanja Miloševića s vlasti, jer je on bio odgovoran za mnogo toga i u Srbiji i u okolnim zemljama.

– Moja jedina želja bila je da ljudi u Srbiji budu oslobođeni od Miloševića. To je bila moja želja i moja intelektualna borba – naglasio je Levi.

Na pitanje zašto se zalaže za ratne intervencije Zapada u problematičnim područjima, on kaže da „tek kada se ostala sredstva istroše i kad nema drugog rešenja, onda se treba odlučiti za rat“.

         Anri Levi: Ponosan sam što sam bio ovde

Za incident u ime Kulturnog centra Beograda izvinila se Olja Stošić Rakić, urednica književno-tribinskog programa. Bernar Anri Levi odgovorio je da oseća čast što su njegovi filmovi izabrani da budu prikazani na festivalu Beldocs. „Vratiću se u Francusku ponosan što sam bio ovde. Otići ću ne misleći da je ikakava senka pala na moj boravak ovde“, kazao je Levi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari