Građani hoće "čvrstu ruku" 1Foto: Miroslav Dragojević

Prvi na rang listi moćnih u Srbiji je premijer Aleksandar Vučić, slede ga MMF i Svetska banka, na trećem mestu su domaći tajkuni, institucije države Srbije tek su na devetom, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić na desetom mestu.

Ovo je pokazalo istraživanje javnog mnjenja, koje je danas u Medija centru predstavila nova istraživačka agencija Demostat.

Programski koordinator Demostata Zoran Panović, komentarišući to što su ispitanici među deset najboljih lidera svrstali Đinđića i Miloševića, rekao je da je to rezultat borbe dve posthumne harizme.

– Poslednjih nekoliko godina na delu je revizija Miloševićeve ličnosti, pa se on više ne predstavlja kao lider koji je upropastio Srbiju, već kao svetska avangarda. S druge strane, Zoran Đinđić je od čoveka koji je satanizovan dok je bio živ kroz gebelskovsku propagandu devedesetih, današnjim povlačenjima paralela između njega i Vučića, postao prihvatljiv i dobar državnik – kaže Panović.

On je upozorio na rezultat istraživanja koji je pokazao da je šest od sedam ljudi u Srbiji autoritarno, što je po njemu tragičan podatak.

Glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović smatra da broj autoritarno orijentisanih građana Srbije objašnjava trenutnu političku konstelaciju.

– Političkom scenom dominiraju Vučić i Srpska napredna stranka, što nije nov nalaz i ne iznenađuje, ali je zabrinjavajuće veliki broj autoritarno orjentisanih građana Srbije, pošto čak 80 odsto ispitanika smatra da je Srbiji potrebna „čvrsta ruka“, odnosno jak vođa – upozorio je Mihailović.

Prema istraživanju šansi za predsedničke izbore iduće godine, kandidat vladajućih stranaka imao bi dvostruko više glasova nego opozicioni ili nezavisni kandidat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari