"Građani na Severu Kosova upozoreni na najgori scenario": Aleksandar Arsenijević o Vučićevoj najavi "Oluje" i topovskom mesu za nove sukobe (VIDEO) 1foto: Danas YT

Situacija u Kosovskoj Mitrovici je veoma napeta. Upozoravam i sada da može doći do kontrolisanih protesta i kontrolisanih sukoba. Vučićeva izjava o novoj „Oluji“ nije ništa novo, to je pokrivalica za sporazum o energetici. Smatram da se mesecima unazad sprema topovsko meso, navodi u razgovoru za Jutjub kanal Danasa lider Građanske inicijative „Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević, iz Kosovske Mitrovice.

Arsenijević navodi da to „topovsko meso“ mogu biti mladi ljudi koji su dobili, kako tvrdi, sumnjive ugovore, a koji se produžuju na tri meseca. Ti sumnjivi ugovori nemaju tačno mesto zaposlenja i kaže da oni nisu zaposleni u javnim preduzećima.

Takođe, kaže da direktori preduzeća u Mitrovici pozivaju radnike da se vrate sa odmora, te da se spreme za „najgori scenario“, o čemu je pisao i Radio slobodna Evropa.

Lider „Srpskog opstanka“ naveo je da su do njega došle informacije da je radnicima rečeno i da budu spremni da se oglase na prvi zvuk sirene u KM, koja se, objašnjava naš sagovornik, uvek čuje kada je neki incident u ovom gradu na KiM, poput ulaska kosovske policije.

Kontrolisani sukobi, za koje kaže da su mogući, poslužili bi vlasti u Srbiji da uvede vanredno stanje u trajanju od tri meseca i da tokom ta tri meseca donese odluku koja bi značila priznanje Kosova. Za takvu odluku, smatra, opravdanje mogu biti žrtve do kojih može doći tokom tih sukoba.

Najblaži scenario bi bili kontrolisani protesti, poput blokada administrativnih prelaza, koji bi prošli nakon par dana.

– Srpska lista je preko svojih politički postavljenih direktora pozvala radnike da se vrate sa odmora. Najgori scenario je lako moguć, ono što ja predviđam sa informacijama koje imam, je da će stvar da se završi u tehničkom mandatu, jer su se parlamentarni izbori u Srbiji već završili. Do tri meseca, to je upravo ono što mi kao srpski narod, nekog ožalimo za 40 dana, a za tri meseca će svi zaboraviti šta se desilo. Na kraju će jedan deo vrha Srpske liste otići sa Kosova kao heroji, povrh svega što se dešavalo. Oni su samo implementatori Briselskog sporazuma, a on ovih završava. Srbi neće dobiti Zajednicu srpskih opština, oko čega su saglasni i opozicija i vlast u Prištini, tvrdi Arsenijević.

Kaže da Srbi u centralnoj Srbiji verovatno smatraju da imaju više branilaca Kosova od Srba sa KiM, ali navodi da tokom tog vanrednog stanja će biti onemogućeni protesti protiv odluke za koju kaže da će biti protivna interesima Srba Kosovaca.

Upitan da li im preti nova „Oluja“, Arsenijević kaže da će to biti izgovor za pomenutu odluku, to jest da će režim iz Beograda predstaviti da je Srbe sa KiM takvim potezom Srbe spasio proterivanja.

– Garant naše bezbednosti će nakon toga biti NATO, mada siguran sam da će većina građana sa Severa Kosova posle te odluke biti iseljeni. Oluja kao Oluja nije moguća, scene martovskog pogroma takođe. Prošle su godine, KFOR je tu, mislim da takve scene sigurno ne mogu biti ponovljene. Uzmimo u obzir da Kosovo tada nije imalo nikakav oblik državnosti, dok sada imaju jedinice kosovske policije, kojima je po Briselskom sporazumu dozvoljen prolazak Severom, iako su nas drugačije ubeđivali tada ubeđivali, kaže Arsenijević.

Upitan da li je to njegova analiza i da li ima konkretnije dokaze za svoje tvrdnje, kaže da je Kosovska Mitrovica mali grad, da je lako doći do informacijama, te da su ovi scenariji mogući sudeći po onome što je dobio od svojih izvora.

– Ne smatram da je odluka Prištine u vezi tablica jednostrana. Mislim da je dogovoreno u Briselu. I prošli put kada je dolazio Lajčak, posle toga smo imali barikade, desili su nam se tenkovi, avioni… Na kraju smo videli članove SL kako sprovode ROSU policajce kroz narod da im ne bi hvalila dlaka s glave. To je bila sasvim vidljivo glumačka postava. Sada se plašim najgrđeg scenarija koji sa sobom nosi žrtve, smatra lider „Srpskog opstanka“.

Kaže da građani dogovor o energetici još nisu osetili, jer tek treba da dođe zima i naplata računa, dok zbog odluke nakon koje će vlasnici automobila sa srpskim tablicama iste morati da preregistruju na kosovske tablice su građani već osetili „udarac po džepu“.

– Reakcija na tablice može biti veća. Većina građana ima tablice iz centralne Srbije, jer na jugu Kosova sa tim tablicama nije moglo da se vozi, te su uzimali beogradske i druge tablice. Problem je i to što postoji odluka o preregistracija vozila, nakon ko je, jer nije plaćen porez Kosovu, ta vozila je nemoguće prodati ili zameniti, jer bi nakon toga usledili kazne, kaže Arsenijević.

Do objavljivanja ovog teksta predsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj Vladi Goran Rakić nije odgovorio na pitanja Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari