Građanski protest: Putevima Vesićevih ruševina 1Foto: Fonet/Aleksandar Barda

Učesnici večerašnjeg Građanskog protesta završili su šetnju u Hercegovačkoj ulici, a aktivista Srđan Marković je za nelegalno rušenje objekata u toj ulici u aprilu 2016. godine optužio brata predsednika Srbije Andreja Vučića i tadašnjeg gradonačelnika Sinišu Malog.

On je rekao da su oni isto bili tamo, kao „šefovi spartanaca iz Pančeva, plaćenika iz kluba Sparta“ koji su, kako je ustvrdio, to uradili zajedno sa članovima, kik boks kluba Taurunum, i bagerima Milenium tima.

Marković je ukazao da se ni danas zvanično ne zna ko je to uradio, istraga stoji, a Aleksandar Vučić je rekao „da su to uradili idioti“.

„A jedan od tih idiota bio je i njegov brat“, konstatovao je on.

Marković smatra da bi Hercegovačka ulica trebalo da promeni ime i da se zove po Slobodanu Tanaskoviću, čuvaru koji se suprotstavio rušiteljima, pa je posle, kako je rekao, „ubijen, otrovan, ili umro od stresa“ i zato ne sme biti zaboravljen.

On je naglasio da su danas institucije uzurpirane, jer su tada svoj posao obavljali poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić i zaštitnik građana Saša Janković.

„A danas imamo (Zorana) Pašalića kukavicu“, rekao je Marković i pozvao na bojkot izbora. Ne samo građane, nego i ljude iz institucija da „bojkotuju sistem svojih
institucija“.

Građanski protest, koji se večeras održavao pod nazivom „Putevima Vesićevih ruševina“, počeo je na platou ispred Filozofskog fakuleta, a jedan od organizatora, profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković poručila je da je poruka skupa, iako je građanski, jasna – bojkot izbora.

„Nećemo da izlazimo na izbore u kojima smo unapred nule, u kojima se naš glas ne čuje“, rekla je ona. Stojković je objasnila da će učesnici protesta, u šetnji do „Beograda na vodi“ posetiti „ikone ove korumpirane vlasti“. „To su rupe, radovi koji koštaju milione evra, a vrede ništa. To su simboli korupcije. Obićičemo neke od Vesićevih simbola.

Iza toga leži debela korupcija“, istakla je ona.

Urbanista Marin Krešić je ukazao da je Beograd posle skoro dva veka od donošenja Ustava dočekao da ga vlast krši i da ruši grad. „To je jedna interesna grupa, onaj frfljavi usplahireni patuljak je samo figura. Ta velika grupa, oni mrze Beograd“, naglasio je Krešić. On je naveo da postoje tri razloga zbog kojih ta interesna grupa ruši grad. Prvi je, kako je rekao, neskrivena korupcija kroz nameštene tendere.

Drugi je po sistemu „za drugare“ seku se šume i otvaraju lokacije za prijatelje, a treći je na silu pravljenje pešačkih zona, što je i najgore. „Ispreturali su saobraćaj u čitavom gradu, ukinuli linije. Rešili su da ovo ne bude centar grada, u svojoj imbecilnoj ideji da to bude „Beograd na vodi“, napomenuo je Krešić.

On je dodao da investitori „Beograda na vodi“ nisu nikakvi Arapi, nego su ti ljudi „sebi poklonili basnoslovno skupo zemljište besplatno“, a građani će to plaćati sledećih decenija. „To što se dešava u Beogradu, u suštini se dešava u celoj Srbiji.

Zauzeli su sve, obesmislili institucije i bezbrižno se baškare. Tome će doći kraj, biće slobodna Srbija. Neće sad u aprilu, to je falsifikat od izbora i podvala!, zaključio je Krešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari