Gradonačelnici srpskih opština na severu Kosova zatražili veće prisustvo Kfora u srpskim sredinama 1Foto: Kosovo Force - KFOR (Arhiva)

Gradonačelnici iz srpskih sredina sa severa Кosova zatražili su tokom sastanka sa komandantom Кfora general-majorom Frankom Federićijem, da se prisustvo Kfora pojača u mestima gde žive Srbi, saopšteno je danas.

Kako se navodi u saopštenju, „tom prilikom su gradonačelnici od komandanta Кfora zahtevali da vojnici Кfora ostanu neutralni i deluju u skladu sa rezolucijim 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija“.

„Potrebno je da se zbog serije incidenata koje su u prethodnim danima izazivali specijalci (kosovske policije) ROSU, posebno na prelazu Brnjak, pojača prisustvo Кfora kako bi se takvi incidenti sprečili i sačuvao mir“, navodi se u saopštenju.

U zajedničkom saopštenju, gradonačelnici srpskih opština na severu Kosova pozvali su građane „da ostanu suzdržani i nasedaju na provokacije“.

„Mi smo svoji na svome i branimo osnovno ljudsko pravo koje garantuju svi međunarodni akti i povelje. Кomandant Кfora je rekao da se Кfor neće mešati u politička pitanja niti nasilno uklanjati blokade sa puteva“, navodi se u saopštenju.

Vojnici Kfora pojavili su se danas oko podneva u blizini administrativnog prelaza Jarinje gde su već osam dana stacionirani pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije. Radi se o američkim, poljskim i kanadskim vojnicima u okviru misije Kfora na Kosovu, javio je portal Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari