Gradonačelnik Novog Sada za Danas o tvrdnjama Kreni-Promeni da je gradska vlast vršila pritisak da se uklone njihovi bilbordi 1Foto: Grad Novi Sad

Povodom tvrdnji tima Kreni – Promeni da je gradska vlast u Novom Sadu vršila pritisak na privatnu firmu od koje su zakupili oglasni prostor da ukloni bilborde koji se deo kampanje “Istina o zagađenju”, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić kaže da “nikada nisu nitiće uticati na javno oglašavanje privatnih subjekata”.

Na naše pitanje da li su tačne tvrdnje koje je kordinator tima Kreni-Promeni za Novi Sad Stevan Babić izneo za naš list, da je novosadska vlast vršila pritisak na privatnu firmu da se pomenuti bilbordi uklone, iz kabineta novosadskog gradonačelnika nas upućuju “na kompaniju koja je navodno skinula ili skratila kampanju” koju navodimo u pitanju.

-Grad nije uticao niti će ikad uticati na javno oglašavanje privatnih subjekata. Novi Sad je grad koji je u oblast zaštite životne sredine uložio za poslednjih 10 godina preko 3
milijarde dinara. U zaštitu vazduha smo posebno ulagali i bavili se veoma stručno i detaljno ovom temom, i u skladu sa tim realizovali preko 90% mera propisanih u planu
kvaliteta vazduha, navodi Đurić.

Dodaje da je grad čiji je gradonačelnik  “jedini grad u Srbiji koji je unapredio značajno kvalitet vazduha”, što, napominje, potvrdila i DRI u svom izveštaju.

– Novosađani dišu vazduh dobrog kvaliteta i mi ćemo nastaviti da stručno i odgovorno radimo svoj posao. Upućujemo vas da se obratite kompaniji koja je navodno skinula ili skratila kampanju koju navodite u vašem pitanju, a koja je vlasnik bilborda, navodi prvi čoveg Novog Sada.

Postavljeno je 20 bilborda na 10 lokacija u Novom Sadu, a isti bilbordi postavljeni su i u preko 30 gradova i opština u Srbiji. Gotovo u polovini mesta, tvrdi Babić, su nepoznati počinioci uništili bilborde koji su deo ove akcije Kreni – Promeni, ali je Novi Sad specifičan primer po tome što je, kako kaže, direktno gradska vlast naložila njihovo uklanjanje.

– Pod pretnjama bilbordi su uklonjeni, a Kreni – Promeni je odmah po uklanjanju doneo odluku da započne veliku akciju lepljenja plakata koji na istovetan način utvrđuju nivo zagađenosti vazduha. U roku od svega nekoliko dana su se stotine građana prijavili kako bi lepili plakate u svom kraju. Oni koji su uklonili bilborde su se preigrali i zaigrali, te zaboravili da sila otpor rađa i da oni ne mogu da uklone toliko bilborda koliko mi možemo da zalepimo plakate, poručio je Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari