Gradonačelnik Subotice osudio odluku Hrvatske da onemogući Vučiću da poseti Jasenovac 1Foto: Medija-centar, Grad Subotica

“Najoštrije osuđujem odluku Republike Hrvatske da onemogući predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da poseti Spomen – područje Jasenovac i oda poštu stotinama hiljada žrtava srpskog naroda, u svoje i u ime građana Srbije”, saopštio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Bakić je naveo da je ogorčen izostankom reakcije raznih predstavnika evropskih i drugih međunarodnih institucija, “koje su bile veoma glasne kada je trebalo neopravdano prozivati Srbiju i njeno rukovodstvo”.

On je naglasio da je gradonačelnik grada u kome se nalazi Generalni konzulat Republike Hrvatske, u kojem je sedište organa hrvatske manjine u Srbiji i koji često posećuju najrazličitiji predstavnici hrvatske države.

“Niti ja, niti bilo ko u lokalnoj samoupravi, nikada nije osporavao pravo hrvatskih zvaničnika da dolaze u Suboticu, čak ni kada je postalo gotovo pravilo, da niko ne obavesti predstavnike Grada o dolasku tako visokih predstavnika strane države, kakvi su ministar spoljnih poslova i drugi članovi vlade, državni sekretari, visoki funkcioneri i poslanici u Hrvatskom saboru, župani, gradonačelnici i predsednici opština”, navodi Bakić.

Dodaje da je Subotica bila često odredište nosilaca zvaničnih funkcija u Hrvatskoj, naročito u poslednjih godinu dana, i da lokalna samouprava nikada nije ispitivala njihove motive i povode, već je bila domaćinski i gostoljubivo nastrojena i okrenuta izgradnji boljih međudržavnih i međunacionalnih odnosa.

Međutim, navodi Bakić, sada se vidi da je trud bio uzaludan, “jer je zvanični Zagreb ignorisao sve gestove dobre volje i poštovanja, izričući jednu anticivilizacijsku zabranu predsedniku Vučiću da se pokloni senima Jasenovca”.

“Dužnost je svake države u Evropi, pa i Hrvatske, da omogući potomcima žrtava nacističkog terora i genocida, da obiđu stratišta i grobna mesta svojih predaka. Ovakav stav susedne zemlje ruši takav temeljni princip, ne samo Evrope, već celog čovečanstva. Predsedniku Vučiću izražavam snažnu i nepokolebljivu podršku u ovom, bolnom i nečuvenom, napadu na njega i celu Srbiju, sa nadom da će razum i elementarno poštovanje žrtava prevladati kod naših suseda, od kojih svi očekujemo da učine neophodne korake na ispravljanju nepravde koju su samovoljno i grubo izazvali, narušavajući međudržavne odnose”, zaključuje gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari