Gradonačelnik Zvečana protiv peticije za smenu: Zašto bi nas neko otpustio? 1foto: Printscreen/Kosovo Online

Gradonačelnik opštine Zvečan Iljir (Ilir) Peci, izrazio je protivljenje inicijativi Vlade Kosova za razrešenje predsednika opština putem peticije. Kaže da mu je draži drugačiji dogovor, jer ne smatra razumnim da ga „neko drugi“ otpusti.

Peci je izrazio optimizam da će izaći kao pobednik na vanrednim izborima koji se očekuju u četiri opštine na severu zemlje.

„Uopšte mi se ne sviđa ovakav način peticije, jer zašto dati nekom drugom mogućnost da vas razreši, kada mi kao gradonačelnici zajedno za premijerom možemo da postignemo drugačiji dogovor u korist građana. Od posleratnog perioda, PDK je samo gubio izbore ovde u opštini Zvečan, mi smo uvek bili prvi i nadam se da ćemo ponovo biti“, rekao je on u intervjuu za KosovaPress.

Peci, koji nastavlja da obavlja svoje dužnosti iz alternativne kancelarije u selu Čabra, istakao je da stvari uglavnom idu dobro, a kao glavni problem navodi nedostatak pristupa budžetu, zbog čega im, kako je rekao, stvara velike probleme.

„Posao ide dobro, računajući kabinet, direktore, znači sve na najbolji mogući način. Čak i ja, kao predsednik opštine, pokušavam u ovom pravcu da budem na usluzi građanima opštine Zvečan, ali je ključni problem što nam još uvek nije omogućen pristup budžetu, pa smo imali problema u ovom pravcu. Imamo zahteve svih građana i albanskih i srpskih. Imamo blokade u svim oblicima zbog budžeta, to je ključni problem, dok mi obavljamo svoj posao i usluge“, kazao je Peci.

On je naveo da održava sastanke sa srpskim građanima opštine koju vodi.

„Veoma dobro ide za sada, zainteresovani su, imamo sastanke sa srpskim građanima opštine Zvečan, oni imaju svoje zahteve za puteve, vodovod, struju, znači za sve. Svakog dana tri-četiri Srba dobijaju dokumentaciju koja vam je potrebna, usluga vam je pružena na najbolji način, tako da je do sada sve u redu. Veliki broj građana bez razlike je zainteresovan za saradnju, za konkurse kada se otvore zainteresovani su i Srbi i Albanci da se prijave, to znači da sam do sada zadovoljan ponašanjem građana opštine Zvečan, uvek može biti manjina koja se protivi“, naglasio je Peci.

On je govorio i o smeni zamenice predsednika ove opštine Slađane Pantović.

„(Slađana Pantović) Nijednom se od dana kada je potpisala odluku nije javila na posao, kad god smo je zvali, nijednom se nije javila i uvek je bila u suprotnosti sa službenicima koji su Srbi i još rade u Opštini Zvečan i zbog njene partijske politike želela je da razreši te službenike i uzme iz svoje partije. Nisam dozvolio ovo jer nema pravo i još mnogo toga. Onda je ona objavila neke objave koje mi se nisu dopale, a ja sam doneo odluku i otpustio je“, naveo je Peci.

Zamolio je građane da imaju poverenja u njegov rad.

Predsednica Vjosa Osmani izjavila je u utorak da Kosovo verno sprovodi Bratislavski sporazum, prema kojem su policijske snage smanjene u opštinskim objektima i oko njih u severnim opštinama. Ona je rekla da se stvara pravni osnov za održavanje vanrednih izbora u ovim opštinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari