Graso: KFOR ne može da daje informacije u ime drugih 1Foto: Fonet TV FoNet

Kosovska policija je odgovorna za svoje akcije, kada je reč o operacijama sprovođenja zakona.

Mnogo se diskutuje o tome da li je data informacija ili ne, ali možete da proverite da sam tokom intervjua za TV Prvu rekao da je „svako bio informisan“, što znači da je informacija bila ranije obelodanjena. Nikada nisam rekao da je KFOR dao informaciju i KFOR ne može da daje bilo kakvu informaciju u ime drugih, kaže u razgovoru za Danas Vinćenco Graso, portparol KFOR-a, upitan zašto KFOR nije zvanično unapred obavestio Srbiju o nedavnoj akciji Kosovske policije, koja je izazvala burna reagovanja zvaničnog Beograda i napetosti na severu Kosova.

* Kako komentarišete izjave srpskog predsednika Aleksandra Vučića o KFOR-u, uključujući oštre kritike?

– Mislim da je važno jasno reći šta se dogodilo, kako bi se izbegao bilo kakav nesporazum: Kosovska policija je sprovela operaciju na osnovu naloga za hapšenje koje je izdalo Kosovsko tužilaštvo, kao rezultat kriminalne istrage. Ova operacija je sprovedena u različitim opštinama Kosova (ne samo u opštinama na severu gde su Srbi većinsko stanovništvo) i njen rezultat je hapšenje pojedinih civila i policajaca različitih nacionalnosti – Srba, Albanaca i Bošnjaka. Stoga, nije bilo nikakve međuetničke konfrontacije. Tokom operacije bilo je tenzija, naročito u opštini Zubin Potok, gde su Srbi većinsko stanovništvo, kada su pojedini ljudi reagovali nasilno protiv policije i postavili barikade na putevima, koje je Kosovska policija bila primorana da ukloni. To je izazvalo nekoliko povreda, i na strani naroda i policije, ali, srećom, ovaj incident je ostao izolovan i nije bilo nikakve eskalacije nasilja. Nije bilo nikakvog razloga da se reaguje na policijsku akciju, sprovedenu u cilju smanjenja stope kriminala, što ide svima u korist. KFOR, u skladu sa svojim mandatom dobijenim Rezolucijom 1244 UN, sve vreme je nadgledao situaciju i razvoj događaja na terenu, i bio spreman da interveniše kao treći u nizu nadležnih za bezbednost – Kosovska policija je primarno nadležna za bezbednost na Kosovu, EULEKS je drugi u nizu nadležnosti. KFOR je procenio da njegova intervencija nije bila potrebna, budući da se situacija nije pogoršala i održavao je neprestanu vezu i komunikaciju sa svim relevantnim institucijama – kosovskim vlastima, međunarodnom zajednicom i oružanim snagama Srbije.

* Kako gledate na saradnju koju ste do sada imali sa srpskim zvaničnicima?

– KFOR održava stalnu saradnju sa oružanim snagama Srbije. Saradnja i zajedničke aktivnosti sa oružanim snagama Srbije su odlične i to na svim nivoima odgovornosti, počev od komandanta KFOR-a, koji se redovno susreće sa načelnikom Generalštaba Srbije, pa preko jedinica, koje sprovode zajedničke patrole duž administrativne linije.

*Kako ocenjujete aktuelnu bezbednosnu situaciju na severu Kosova?

– Bezbednosna situacija je pod kontrolom u svim delovima Kosova. Najveće pretnje miru i stabilnosti ostaju oštra retorika i ponavljanje veštačkog narativa o predstojećem ratu, koji niko ne želi, naročito ne narod.

„Uzdržati se od provokacija“

*Očekujete li dalje tenzije na Kosovu u skorije vreme?

– KFOR ne očekuje nikakve dalje tenzije i poziva sve, na obema stranama, da se uzdrže od agresivnih izjava i provokacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari