Grbović: Izjava Vladimira Đukanovića vrišti od radikalštine koja je uništila naše društvo 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

„Svakog crnogorskog poslanika, kao i člana crnogorske vlade sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, koji je glasao za rezoluciju o Srebrenici treba proglasiti za nepoželjne osobe u Srbiji. A ambasadi Crne Gore treba uputiti protesnu notu zbog skandalozne deklaracije koja je izglasana u parlamentu Crne Gore“.

To je poručio je sa svog Fejsbuk profila Vladimir Đukanović, poslanik i član Predsedništva Srpske napredne stranke, nakon što je crnogorski parlament u četvrtak usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

– Željko Ivanović, direktor i jedan od osnivača dnevnog lista Vijesti, komentarišući poruku srpskog poslanika, primećuje da je Srbija ekonomski na pravom putu, ali politički na potpuno krivom.

„Vratila se Srbija u tragične devedesete godine, a sada bi i Crnu Goru da vrati. Nažalost, tragedija iz tog perioda koju je Srbiji pričinio tadašnji režim i koji je Srbiju od lokomotive istočne Evrope gurnuo u posljednji vagon – sada pokušava nemoguće, da gradi evropski put i evropsku budućnost Srbije i građana na negaciji temeljnih vrijednosti EU. Za Đukanovića, Vulina i ostale Šešelje aktuelne vlasti u Srbiji izgleda da EU pregovara sa Srbijom, Rusijom, Bjelorusijom i Kazahstanom da je prime u njihov savez, takozvanu Evroazijsku uniju, a ne obrnuto – da Srbija želi da bude dio EU i pregovara sa njom o članstvu sa svim pravima i obavezama koje to članstvo podrazumijeva“, ocenjuje Ivanović.

I Nebojša Zelenović, lider Zajedno za Srbiju, smatra da je politika u Srbiji zagušena marketingom, spinovanjem i populizmom i da je Đukanovićeva izjava samo jedan mali dodatak tome. On podseća da je Republika Srbija članica UN, a da su sud za ratne zločine osnovale Ujedinjene nacije.

Sagovornici Danasa smatraju da ovakve izjave ne doprinose dobrosusedskim odnosima, a Pavle Grbović, lider PSG, ide dotle da kaže da Đukanovićev poziv na zabranu ulaska svima iz Crne Gore koji su glasali za deklaraciju, zapravo „vrišti od radikalštine koja je do temelja uništila naše društvo“, ali i da predstavlja neizdrživo licemerje vladajuće stranke.

„Retorika državnog vrha u odnosu na Crnu Goru, podržana od strane tabloida, je na nivou Gebelsove propagande. Pre nego što putem svojih pipaka u Crnoj Gori napadnu njihovu vladu i skupštinu neka objasne ljudima zašto ne poštuju takvu gotovo identičnu deklaraciju koju je Skupština Republike Srbije usvojila 2010. godine. Ako se ne slažu sa tom deklaracijom, zašto je nisu izmenili ili ukinuli. Vladimir Đukanović je dugogodišnji poslanik, svakog dana je mogao da inicira to pitanje, ali nije smeo. Hrabar je samo kada treba izvršavati partijske zadatke i kada treba pretiti komšijama i ponovo nas svađati sa svima u regionu – poručuje Grbović.

Advokat i član Narodne stranke Vladimir Gajić primećuje da su izjave poput ove Đukanovićeve veoma neozbiljne i neodgovorne naspram državnih interesa Srbije koja nije umešana nijednom presudom Tribunala u Hagu u ratne zločine. To je potvrdio i Sud pravde u Hagu u slučaju BiH protiv Srbije.

Iako se ne slaže sa crnogorskom usvojenom deklaracijom, Marijan Rističević, poslanik sa liste SNS, ne slaže se ni sa pozivom Vladimira Đukanovića da se premijeru Crne Gore, ministrima i poslanicima zabrani ulazak u Srbiju.

„Ne bih išao toliko radikalno, jer Crna Gora nema previše izbora, u zavisnom su položaju, imaju velike ekonomske probleme, ogroman dug i zavise od milosti međunarodne zajednice“, navodi Rističević i apeluje na građane Srbije da ne kidaju veze sa Srbima iz Crne Gore, ali i Crnogorcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari