Grbović: Najmanje što građani koji finansiraju RTS zaslužuju je da ih ne laže 1foto FoNet RTS

Nedopustivo je da aktuleno rukovodstvo Radio-televizije Srbije podanički upavlja tom kućom, a najmanje što zaslužuju građani koji finansiraju javni servis jeste da ih on ne laže. Problem je što RTS skriva istinu i činjenice, zbog čega je javni servis izgubio smisao, vrednost i svrhu – poručuju sagovornici Danasa, koji komentarišu istraživanje Demostata koje je pokazalo da čak 39 odsto građana uopšte ne veruje, 28 odsto nema ni pozitivno ni negativno mišljenje, a samo 30 odsto ima potpuno poverenje u rad javnog medijskog servisa.

Prema mišljenju potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića, za razliku od Pinka, Hepija i drugih medija pod kontrolom vlasti koji sprovode ogoljenu režimsku propagandu, RTS vodi jednu podmuklu kampanju pod navodnim plaštom profesionalnog rada javnog servisa.

–  S obzirom da svi građani Srbije svakog meseca plaćaju RTS, nedopustivo je da aktuelno rukovodstvo na ovakav podaničko propagandni način upravlja televizijom. Građani to polako uviđaju i zato je poverenje u RTS sve manje. Nepohodna je smena kompletnog rukovodstva i profesionalizacija javnog servisa u što skorijem periodu, u protivnom će snositi deo odgovornosti za mržnju i agresiju koja je narastajuća u društvu – ističe Aleksić.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović smatra da su zahvaljujući neprofesionalnom radu RTS-a građani dovedeni u situaciju da moraju da biraju da li će verovati sebi i svojim očima ili televiziji.

– Verujem da bismo svi voleli da je život u Srbiji onakav kakvim ga RTS predstavlja, ali nažalost daleko smo od takve idile. Građani žele promene i žele da čuju šta opozicija može da ponudi da se ti problemi reše, a umesto toga dobijaju samo pojačane doze bajki koje im plasira javni servis. To je ne samo loše po društvo već i nepravedno prema građanima koji finansiraju taj isti RTS i najmanje što zaslužuju jeste da ih javni servis ne laže i da im omogući da dobijaju istinite informacije na osnovu kojih će formirati mišljenje, a ne da im se mišljenje nameće različitim metodama indoktrinacije – naglašava Grbović.

Janko Veselinović, čelnik Pokreta za preokret, navodi da ono što je važno u tom istraživanju jeste da manje od jedne trećine, oko 30 procenata građana, veruje onome što se izgovori u informativnom programu RTS-a.

– To je dramatično nepoverenje u javni servis koji bi trebao da bude oličenje istine, pa čak i da urednici imaju subjektivnu političku pristrasnost. Problem je što RTS skriva istinu i činjenice. Mnogi događaji za njih ne postoje. Od krađe i kupovine glasova, do kriminalnih klanova koji su u vezi sa Aleksandrom Vučićem i SNS-om, zagađenosti vazduha i zemljišta ili, na primer, zloupotrebama prilikom izgradnje Beograda na vodi ili pokušaja da se slično desi u Novom Sadu. Zato je ispravan naš zahtev za paralelnim uredništvima ili smenom rukovodstva RTS-a kao i formiranje novog tela, koje bi zamenilo REM – kaže Veselinović.

Predsednica Pokreta Slobodna Srbija Lidija Martinović ocenjuje da ovakav rezultat istraživanja javnog mnjenja pokazuje da se povratkom na vlast reciklirane crveno-crne koalicije devedesetih, vratio i njihov javni servis, i to u još gorem izdanju.

– Zarobljeni mediji i nacionalne frekvencije su tužna slika naše Srbije i javni servis jeste potpuno izgubio smisao, vrednost i svrhu. Pa ipak, ostaje nejasno kako i tih 33 odsto građana uopšte veruje u RTS, a poražavajuće je da ta trećina omogućava 100 procenata apsolutnu vlast korumpiranom režimu. Važan deo programa Pokreta Slobodna Srbija je da se nakon pada ove štetočinske vlasti očisti RTS od tabloidnosti i u njega vrate profesionalizam i novinari od integriteta, koji se neće libiti da građanima za koje rade ukažu na greške onih kojima su poklonili poverenje, a ne da im javno pred kamerama ljube skute – zaključuje Martinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari