Grbović: Odredbe pravilnika REM-a su protiv najmanje dva zakona 1Foto: Miloš Đošić

Član Predsedništva Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović izjavio je danas da je Savet Regulatornog tela za elektronske medije usvojio konačan Predlog pravilnika o izvršavanju obaveza javnih medijskih servisa tokom predizborne kampanje, iako su pojedine odredbe tog akta u suprotnosti sa najmanje dva zakona koji regulišu tu oblast.

On je u pisanoj izjavi naveo da usvojeni Predlog pravilnika predviđa da će zastupljenost političkih stranaka i kandidata u programima javnih medijskih servisa zavisiti od „njihovog značaja“, odnosno od „značaja događaja u kojima oni učestvuju“.

Prema njegovim rečima, ta odredba ne samo što otvara mogućnost za diskriminaciju i zloupotrebu i što ne sadrži kriterijume na osnovu kojih se procenjuje nečija važnost, već je problematična i zato što je u suprotnosti sa najmanje dva zakona koji, između ostalog, regulišu i ovu oblast.

Grbović je dodao da Zakon o javnim medijskim servisima predviđa obavezu besplatnog i jednakog predstavljanja izbornih lista i kandidata, dok Zakon o izboru narodnih poslanika nameće obavezu ravnopravnog obaveštavanja o aktivnostima svih podnosilaca izbornih lista.

Istakao je da su kriterijumi jednakosti i ravnopravnosti egzaktni, merljivi i zakonom propisani, dok uvođenje nejasnog kriterijuma „značaja stranaka i događaja“ predstavlja obesmišljavanje dogovora postignutog tokom dijaloga, koji je vođen uz posredovanje predstavnika međunarodne zajednice.

„Osim očiglednih manjkavosti, zabrinjavajuće je i to što se Savet REM oglušio na brojne kritike i sugestije stručne javnosti, čije usvajanje bi taj akt učinile mnogo kvalitetnijim“, zaključio je Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari