VIDEO Grenel pred studentima FPN: Ne radim za Vladu Srbije, za nedostatak rešenja oko Kosova krivi EU i Kurti 1foto: Vojin Radovanović/Danas; EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, Richard Grenell Instagram

Kritičan prema Evropskoj uniji, Angeli Merkel i Bajdenovoj administraciji, ali i NVO sektoru, uveren u Trampovu ispravnost, sa kojim deli i odnos prema novinarima – tako bi se moglo ukratko mogli opisati stavovi i ponašanje Ričarda Grenela, u Srbiji najpoznatijeg kao nekadašnjeg izaslanika bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, tokom predavanja na beogradskom Fakultetu političkih nauka.

– Pun sam energije i zato ću ustati i govoriti, rekao je Grenel na početku, a na opasku novinara da će to praviti problem zbog mikrofona koji snimaju odgovorio je da tu nije zbog medija, već zbog studenata. Celih nešto više od sat vremena Grenel je govorio stojeći, sve vreme istićući značaj glasa studenata koje je više puta pozvao da javno kažu šta im se ne sviđa u javnoj politici, kao i da su društvene mreže dobar medij za to.

Bivši izaslanik SAD za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel ocenio je i da su krivci za nedostatak rešenja u pogledu Kosova Evropska unija koja vodi dijalog, kao i Vlada Aljbina Kurtija.

Grenel je govorio o situaciji na Kosovu i Metohiji i naveo da smatra kako bi se KFOR trebalo povući sa KiM jer se prisustvom KFOR-a sukob produžava. To šteti ekonomiji Kosova jer to, smatra Grenel, odvraća firme od ulaganja na ovoj teritoriji.

– Ne mislim da briselski proces u kome se govori o priznanju i nepriznanju Kosova rešava problem, rekao je saradnik bivšeg američkog predsednika koji je bio veoma kritičan prema EU.

On je čak naveo da predstavnici EU ne rešavaju problem na Kosovu, jer kada bi ga rešili – ostali bi bez posla.

Grenel je naveo i da mu je omiljena titula upravo ona koja je vezana za dijalog Beograda i Prištine.

Bivši američki zvaničnik koji je učestvovao u potpisivanju Vašingtonskog sporazuma rekao je da je u njemu navedeno dosta problema. U vezi ovog sporazuma potpisanog 2020. godine između zvaničnika Srbije i Kosova on je rekao i da je sramota to što je bivši premijer Kosova Hašim Tači u pritvoru, te da je i on učestvovao u Vašingtonskom sporazumu.

On je kazao i da je bivši američki predsednik Tramp bio protiv podele Kosova, koju je zagovarao predsednik Srbije Vučić.

Novinarku VOA optužio za propagandu

Trampovog saradnika je izrazito „pogodilo“ pitanje novinarke „Voice of America“, koja ga je pitala za njegove posete zvaničnicima Srbije.

Novinarka VOA je Grenela upitala da je možda plaćen da lobira za Vladu Srbije i ako je tako ko je onaj ko ga plaća, a na to je on odgovorio da je njeno pitanje dokaz slobode medije. Pokazujući odnos prema novinarima svojstven Donaldu Trampu on je ovaj medij optužio za propagandu i pored reči novinarke VOA da je ovo pitanje Grenelu poslala na mejl, ali da odgovor nikada nije dobila.

-Ono što ste vi rekli je izmišljotina. Ne radim za Vladu Srbije. Ja sam privatno lice i mogu da radim šta god hoću. Pomažem ovom regionu jer ga volim, rekao je Grenel.

On se i u svom daljem izlaganju vraćao na VOA govoreći da je pitanje koje je njemu postavljeno dokaz slobode medije, te ponovo ovaj medij optužujući za propagandu.

Priliku da Grenelu postave pitanja imali su i studenti. Njih zanimao i njegov stav o sankcijama Rusiji, na šta je Grenel rekao da je greška bila uvođenje sankcija Severnom toku 2.

– Primer svake zemlje je drugačiji, ne želim da Srbiji govorim šta da radi povodom sankcija, odgovorio je Grenel.

On je rekao i da misli da će se Tramp ponovo kandidovati za predsednika, te da je Trampovo rukovodstvo ostalo na vlasti – ne bi bilo rata u Ukrajini.

Kritičan je bio i prema NVO i civilnom sektoru. Rekao je da većina onih običnih ljudi koji „dosta rade i brzo žive“ nisu uključeni u političke procese.

Jasna je bila i Grenelova ideološka pozicija. Na kraju izlaganja istakao je kako je on primer toga da gej osobe ne moraju biti samo levičarski progresivci, koje je više puto nazvao „ludima“, već i da mogu biti za kapitalizam i vladavinu prava, odnosno konzervativno orijentisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari