Grlić-Radman: Funkcija Visokog predstavnika ostatak prošlosti i dokaz nedostatka demokratije 1Gordan Grlić Radman Foto: Beta/Hina/Damir Senčar

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić-Radman izjavio je da je funkcija Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini ostatak prošlosti i ujedno dokaz za nedostatak demokratije u toj zemlji.

,,Kao relikt neposrednog posleratnog vremena, funkcija visokog predstavnika je danas manifestacija nedostatka demokratije u političkom životu te zemlje“, rekao je Gordan Grlić-Radman za današnji Frankfurter algemajne cajtung (Allgemeine Zeitung – FAZ).

Kako prenosi Hina, FAZ navodi da se u Hrvatskoj koja je ne samo jedini EU sused BiH nego i potpisnica Dejtonskog sporazuma s pažnjom prati dolazak novog visokog predstavnika, nemačkog političara Kristijana Šmita (Christian Schmidt), koji je u nedelju preuzeo tu funkciju.

,,Bosna i Hercegovina nije mesto za eksperimente. To kažem ne samo kao ministar spoljnih poslova Hrvatske nego i neko ko je u BiH i rodjen i čija porodica od tamo potiče“, rekao je Grlić-Radman aludirajući na Bonska ovlašćenja kojima raspolaže visoki predstavnik koji može da smenjuje političare i dekretom donosi i ukida zakone.

Nedavnu odluku visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) o donošenju zakona koji kažnjava negiranje genocida Grlić-Radman je ocenio suzdržano.

,,Funkcija visokog predstavnika ima pravo da upotrebi Bonska ovlašćenja ali njihova primena predstavlja demokratski deficit koji nije u skladu s evropskim ambicijama Bosne i Hercegovine“, rekao je Grlić-Radman.

On smatra da su Bonska ovlašćenja legalni instrument ali i ,,političko-pravni atavizam“.

Hrvatski ministar spoljnih poslova odbacio je i ideje o promeni Ustava dekretima.

,,Smatram da dekretima sprovoditi ustavne modele nije rešenje“, rekao je Grlić-Radman.

Takođe je rekao da ni centralističke tendencije nekih političara iz redova Bošnjaka nisu rešenje.

,,Centralistički pristup bi u BiH mogao da vodi ka nestabilnosti. Jer ko bi zapravo bio nosilac bosanskohercegovačke državnosti kada bi samo vredelo pravo brojčano najjačeg konstitutivnog naroda“, rekao je Grlić-Radman.

On je dodao da ,,odredjene snage“ veruju da Federaciju BiH mogu pretvoriti u ,,centralistički i unitaristički ustrojeni bošnjački entitet“.

Hrvatski ministar je rekao da Zagreb već godinama posmatra ,,otvorenu praksu“ isključivanja Hrvata iz procesa donošenja političkih odluka.

,,To se manifestuje i time što jedan deo Bošnjaka pri izboru tročlanog državnog predsedništva bira kandidata koji je samo prividno hrvatski kandidat ali u stvarnosti zastupa bošnjačke interese“, navodi FAZ Grlić-Radmana.

,,Brojčana nadmoć Bošnjaka vodi tome da kandidat koga podržava većina Hrvata nema izgleda“, kaže Grlić-Radman.

On je rekao da se Hrvatska već godinama zalaže za reformu izbornog zakona koji bi, recimo, kroz restrukturiranje izbornih jedinica onemogućio da Hrvati u BiH budu preglasani pri izboru državnog predsedništva i parlamenta.

Pritom se ne radi o tome, kako kaže Grlić-Radman, da se pored Republike Srpske i Federacije formira i treći entitet nego samo o tome da Hrvati izaberu vlastitog predstavnika i da više ne budu preglasavani.

On je naglasio da unutar EU-a ,,raste podrška“ ovakvom pristupu i izrazio optimizam vezano za mandat Kristijana Šmita.

,,Mi se radujemo saradnji s Kristijanom Šmitom i sigurni smo da će zajedno s EU i SAD legitimne predstavnike konstitutivnih naroda ohrabriti na sklapanje kompromisa“, zaključio je Grlić-Radman u razgovoru za FAZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari