Grupa građana '1 od 5 miliona-Beogradski front' izlazi na izbore s listom 'Ritam grada' 1Foto: 1 od 5 miliona

Grupa građana „1 od 5 miliona – Beogradski front“ je najavila zajednički nastup na beogradskim izborima 2. juna na listi koja će se zvati „Ritam grada“.

Prvi na listi i kandidat za gradonačelnika ove koalicije biće advokat Dušan Teodosijević.

Predsednik „Beogradskog fronta“ Nemanja Petrović je rekao novinarima da su „izbori u skladu s Ustavom i zakonima raspisani za 2. jun i mi ćemo na njih izaći. Oni moraju tada biti održani“.

Dodao je da ne doleze u obzir avgust, septembar ili oktobar kao potencijalni datumi održavanja beogradskih izbora.

„Pregovori dela opozocije, tačnije, Dragana Đilasa i vlasti nas ne zanimaju. Upozoravamo jedne i druge da se ne igraju sa Ustavom i zakonima i strpljenjem građana jer će imati ljude na ulicama“ – rekao je Petrović.

Naglasio je da se te dve organizacije, odnosno grupe građana, već deset godina „na ulici bore za građane Beograda i Srbije“ i da ga ne bi čudilo da posle njegove današnje objave „krenu priče o tome čiji su oni: da li Đilasovi ili Vučićevi“.

„Ko kaže da su ove dve organizacije nečije i da smo poitkupljeni, taj ne zna šta priča“ – rekao je Petrović.

Posebno je naglasio da će biti masovnih protesta ukoliko izbori ne budu 2. juna za kada su zakazani.

„Mi smo ti koji su poslednjih 10 godina organizovali najmasovnije proteste. Pojedinci iz opozicije su stojali sa strane i skupljali političke poene. Tu pre svega mislim na Dragana Đilasa, s čijom odlukom da se ne ide na izbore 2. juna se ne slaže ni dobar deo njegovih partnera“ – rekao je Petrović.

On je tražio od Đilasa da objasni kako je to 2023. godine bilo normalno da traži da beogradski izbori budu odvojeni od ostalihg lokalnih, a da sada traži potpuno suprotno – da svi budu istog dana.

Kandidat ovih organizacija za gradonačelnika advokat Dušan Teodosijević je rekao da je Beograd postao grad iz koga ljudi žele da odu i da je za to ;najodgovornija vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i Aleksandrom Šapićem, koji vuku pogrešne poteze.

„Mi imamo plan i program kako da od Beograda napravimo normalno, poželjno mesto za život“, istakao je Teodosijević i najavio da će predstavnici ove liste svakodnevno na ulicama razgovarati s građanima o svom programu.

„Nama nije normalno da vlast periča o letećim automobilima, a da pojedina beogradska naselja, udaljena 5-6 kilometara od centra grada nemaju kanalizaciju. Mi ćemo se, ukoliko nam se ukaže prilika, takvim stvarima baviti i rešavati takve probleme“ – rekao je Teodosijević.

Po rečima predsednika „1 od 5 miliona“ Mome Kovačevića ove organizacije su se okupile uprkos razlikama jer ;

„ideologija nije tema lokalnih izbora. Tema je ritam Beogarda. Tema su komunalne stvari“.

Kovačević je rejao da su i vlast i deo opozicije „dovoljno sluđivali“ i građane i one organizacije i stranke koje nisu sa njima i nametali im ideološke podele na levo i desno.

„Nikad više skupih automobila na ulicama, ali nikad više ni prosjaka. Vlast i opozicija čitavu deceniju igraju ping-pong s nama. Sada nam nameću bojkot. Mi to nećemo“, izričit je Kovačević.

Rekao je da je tačno da su izborni uslovi „katastrofalni“, ali da nije primetio kod opozicionih stranaka pravu želju da se oni promene i „unormale“.

„Odavno smo tražili elektronski sistem uvezan s biračkim spiskom, kakav je uveden u Crnoj Gori i pokazao se kao efikasan. Niko iz opozicije nije podržao ovaj naš predlog“ – rekao je Kovačević.

Dodao je da će sutra, u četvrtak, poslati predlog da njihova koalicija učestvuje u pregovorima vlasti i opozicije o izbornim uslovima i sprovođenju preporuka ODHIR-a, a „2. juna se vidimo na biračkim mestima ili na ulici!“ – zaključio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari