Grupa srpskih intelektualaca pozvala Putina da Vučiću oduzme ruski orden 1Foto: EPA-EFE/ MAXIM SHIPENKOV (Arhiva)

Grupa srpskih intelektualaca uputila je pismo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u kom ga je zamolila da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću oduzme orden Aleksandra Nevskog jer „zloupotrebljava vekovne srpsko-ruske odnose i koristi ih u dnevno-političke marketinške svrhe“.

Izražavajući zahvalnost Putinu zbog „prijateljskog odnosa prema Srbiji i suštinskog razumevanja za značaj srpsko-ruske saradnje“, autori pisma su naveli da Vučić ne zaslužuje ruski orden i zato što „razvija stratešku saradnju sa evroatlantskim strukturama“.

„Rusija je u mnogim istorijskim trenucima bila jedini oslonac srpskoj državi i jedina uzdanica našem narodu. Veoma smo zahvalni Rusiji na principijelnom stavu da kosovsko pitanje može da se rešava isključivo u skladu sa međunarodnim pravom, odnosno Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije. Time Rusija, štiteći međunarodno pravo i svetski poredak, štiti i teritorijalni integritet Srbije“, navodi se u pismu ruskom predsedniku.

Potpisnici su ocenili i da Srbija „ne ulaže napore da očuva svoj teritorijalni integritet, odnosno Kosovo i Metohiju u svom sastavu“, navodeći kao potvrdu te tvrdnje da je državno rukovodstvo 2013. potpisalo „štetni Briselski sporazum kojim su ugašene institucije države Srbije na teritoriji Kosova i Metohije i postavljena klasična granica između Kosova i Metohije i ostatka Srbije“.

„Da za osam godina vlasti, vladajući režim ni jednom nije postavio pred međunarodnu zajednicu pitanje povratka više od 200.000 proteranih Srba kao i povratka srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo i Metohiju, što je predviđeno Rezolucijom 1244“, stoji u pismu.

Navodi se i da državni vrh Srbije nije uputio poziv Rusiji da se uključi u pregovore o Kosovu „i svojim autoritetom pomogne da se ovo pitanje reši u skladu sa interesima naše države, a ne u skladu sa interesima albanskih separatista“.

„Umesto toga, predsednik Srbije je uključio Ameriku u proces rešavanja kosovskog pitanja, koja je glavni kreator i pokrovitelj nezavisnog Kosova. Potpisivanjem tzv. Sporazuma o ekonomskoj saradnji Srbije i Kosova, predsednik Vučić se saglasio sa tim da Srbija odustane od kampanje za povlačenje priznanja lažne države Kosovo, nakon što su mnoge države to već učinile“, stoji u pismu.

Dodaje se i da Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu „nije dobio diplomatski status i pored obećanja srpskog rukovodstva da će ga dobiti, da ruske firme u poslednjih osam godina nisu mogle da pobede ni na jednom tenderu u Srbiji i da rukovodstvo Srbije osim praznih obećanja nije učinilo ni jedan konkretan korak u daljem strateškom produbljivanju srpsko-ruske saradnje“.

Pismo predsedniku Rusije potpisali su između ostalih, direktorka Centra za geostrateške studije Dragana Trifković, bivši poslanik DSS doktor Marko Jakšić, profesor Dejan Mirović, novinari Mihailo Medenica i Predrag Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari