Han: Još dva poglavlja u junu 1Foto: FoNet

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je danas da očekuje u junu otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

Na sastanku u junu očekujem otvaranje još dva nova poglavlja i da onda nastavimo u drugoj polovini godine, izjavio je Han na brifingu za novinare u Evropskoj komisiji o situaciji na Zapadnom Balkanu. Reč je o poglavljima 7 o intelektualnoj svojini i 29 o carinskoj uniji.

Prema rečima Hana, poglavlja 23 i 24 su krucijalna i mogu biti izazov. Han je ukazao na posvećenost novog predsednika Aleksandra Vučića tim pitanjima, koje je u svom obraćanju u odlasku sa mesta premijera podvukao. On je naglasio da je ekonomija jedan od stubova evrointegracija Zapadnog Balkana i da ona daje podstrek regionu.

„Ili izvozimo stabilnost ili uvozimo nestabilnost. EU ima veliki interes u održanju stabilnosti regiona“, rekao je Han, koji u četvrtak dolazi u posetu Srbiji i učestvovaće na regionalnoj investicionoj konferenciji. Prema njegovim rečima, cilj posete je da se građanima pokažu konkretni rezultati evrointegracija.

Han je ukazao da je Unija najvažniji partner zemljama regiona Zapadnog Blakana i da to, iako njihovi lideri dobro razumeju, nije uvek adekvatno istaknuto. On je predočio cifre koje govore o razmeni zemalja regiona
sa zemljama EU i naglasio da je izvoz iz ovih zemalja u EU više od 80 odsto, a uvoz između 60 i 70 odsto, a slično je i sa investicijama. A uvoz Srbije iz Rusija je manje od 10 odsto i to uglavnom gasa, ukazao je Han.

U suštini, podvukao je on, Evropa je daleko relevantniji igrač za ove zemlje. Komesar za proširenje najavio je posetu Srbiji i u petak posle Beograda, Han će otići u Podgoricu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari