Han Tačiju: Nastaviti dijalog Kosova i Srbije 1Foto: Tviter/ Johanes Han

Komesar EU za proširenje Johanes Han rekao je danas da je imao dobar razgovor s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem u Briselu i naglasio da je važno da se dijalog Srbija-Kosovo brzo nastavi što je u interesu regionalne stabilnosti i napretka.

Han je u poruci na svom Tviter nalogu napisao da je ponovio i stav EU da „kontraproduktivne kosovske takse moraju bar da budu suspendovane“.

„Dobar sastanak sa predsednikom Hašimom Tačijem. Važno je da se dijalog Srbija-Kosovo brzo nastavi, što je takođe u interesu šire regionalne stabilnosti i napretka“, napisao je Han.

Evropski komesar za proširenje primio je danas Tačija u Briselu.

Kako je ranije javljeno iz kabineta kosovskog predsednika, Tači je otputovao danas u Brisel gde treba da se sastane i sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, a od evropskih lidera će tražiti nastavak podrške i što brže ostvarivanje liberalizacije viza za građane Kosova.

Tači: Region Zapadnog Balkana u teškom statusu kvo, besmisleno usporavanje viza za Kosovo

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Briselu da se region Zapadnog Balkana nalazi u teškom statusu kvo koji usporava mnoge procese i dodao da je usporavanje donošenja odluke o liberalizaciji viza za građane Kosova besmisleno i neprihvatljivo.

U saopštenju kabineta predsednika Kosova se navodi da je Tači sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom razgovarao o političkoj situaciji, evropskoj perspektivi, liberalizaciji viza i dijalogu Beograda i Prištine.

Tači je zahvalio Tusku na podršci koju je EU pružala Kosovu poslednje dve decenije, ali je istovremeno ocenio da se region i dalje nalazi u teškom statusu kvo.

„Rešavanje svih nesporazuma među državama Zapadnog Balkana i jasnoća, dinamizacija i više posvećenosti EU perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, su najbolji odgovor na ovu stagnaciju“, rekao je Tači.

On je rekao da je nakon ispunjenja „svih kriterijuma, usporavanje donošenja odluke o liberalizaciji viza za gradjane Kosova, besmisleno i neprihvatljivo, nezavisno od konstantnih obrazloženja EU i država članica“ i podvukao da su „Brisel i Zapad jedina strateška orijentacija Republike Kosovo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari