Haradinaj: Uvedene takse su dobre za Kosovo 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je taksa od 100 odsto uvedena na robu iz Srbije i BiH pozitivno uticala na domaću proizvodnju.

Na sajmu poljoprivrednih i agroindustrijskih proizvoda u organizaciji Privredne komore Kosova, Haradinaj je rekao da se taksa od 100 odsto ne treba iskoristiti za poskupljenje, već da je to mogućnost za povećanje domaće proizvodnje i kvaliteta.

„Iako se radi o prvim danima od kako smo uveli taksu, i još uvek postoje zalihe, prvi podaci govore da je taksa pozitivno uticala na porast domaće proizvodnje. Proizvodnja građevinskih blokova porasla je za 20 odsto, prerada higijenskih proizvoda od papira porasla je za 40 odsto, imamo naglašeni porast u proizvodnji sokova, vode, ulja i pilećeg meseca, od 10 do 20 odsto. Takođe, i proizvodnja lekova porasla je za 10 odsto“, rekao je Haradinaj.

On je dodao da će ovo uticati i na porast bruto domaćeg proizvoda, na broj uposlenih kao i da će se kompezirati izgubljeni porez smanjenjem uvoza iz Srbije i BiH, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Ali, važno je da ovo treba da utiče na povećanje kapaciteta, kvaliteta, a kako bi se i nakon uklanjanja takse, nakon što Srbija prizna Kosovo, vi bili jednaki na tržištu“, rekao je Haradinaj.. Haradinaj je rekao da je Vlada Kosova posvećena ispunjavanju obaveza iz CEFTA, ali samo kao ravnopravna strana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari