HDZ će podržati prijem SNS u EPP 1www.wikipedia.org

Politička skupština Evropske narodne partije (EPP) glasaće ovog meseca o prijemu Srpske napredne stranke u tu političku organizaciju, kao što je ranije najavljivano, a očekuje se da će ishod glasanja biti pozitivan, kažu za Danas nezvanično izvori u Briselu.

Naši sagovornici ističu da je za takvu odluku potreban konsenzus, što znači da je nužno da naprednjake podrži i Hrvatska-demokratska zajednica, ali tvrde da se stiče utisak da će SNS postati deo EPP. Budući da Srbija još nije članica Evropske unije, SNS će, u slučaju da dobije zeleno svetlo Političke skupštine EPP, dobiti status pridruženog člana ili posmatrača.

“Aktuelne srpsko-hrvatske razmirice mogle bi da utiču i na ishod glasanja u EPP, s obzirom da je HDZ član EPP, ali, koliko nam je poznato, HDZ je nagovestio da će podržati težnje naprednjaka, što je motivisano i snažnom željom nemačke Hrišćansko-demokratske unije, koju predvodi kancelarka Angela Merkel, da se SNS primi u članstvo. Dakle, ako HDZ zaista podrži SNS, ispostaviće se da su kritike lidera te stranke Andreja Plenkovića na račun zvaničnog Beograda služile za potrebe aktuelne izborne kampanje u Hrvatskoj”, navode izvori Danasa.

Prema rečima naših sagovornika, moguće je da će EPP odlučivati o prijemu naprednjaka kada se završe hrvatski parlamentarni izbori, koji su zakazani za 11. septembar, jer se očekuje da posle toga budu stišane tenzije između Beograda i Zagreba. Lider HDZ je, podsetimo, nedavno poručio da “Hrvatska, a osobito buduća HDZ-ova vlada neće dopustiti da Srbija kontinuirano provocira”, te najavio da će njegova stranka tražiti izmenu zakona Srbije o procesuiranju ratnih zločina, kako bi zaštitili “pravnu sigurnost hrvatskih branitelja”. S druge strane, lider hrvatske Socijaldemokratske partije Zoran Milanović tvrdi da vlastima u Srbiji “više odgovara” da HDZ pobedi na izborima u Hrvatskoj.

“Normalno da ljudima u Beogradu, koji su došli nakon Tadića, a došla je ekipa koja je u ratu odigrala monstruoznu ulogu, da im paše HDZ. Ako su oni partneri Evropi, moji nisu. Ne vidim razloga da se ljubakam s Tomom Grobarom i ovim Vučićem i to će tako biti. Čudi me HDZ, kao da su u nekom strahu. Srbi u Hrvatskoj velikom većinom glasaju za SDP”, izjavio je prošle sedmice Milanović.

“Porodica” desnih stranaka

Evropska narodna partija okuplja evropske stranke desnog centra i predstavlja najuticajniju političku grupaciju u Evropi. Značaj i uticaj EPP se proteže od Saveta Evrope do Evropskog parlamenta, gde ima najveću poslaničku grupu. EPP utiče na donošenje svih značajnih odluka u EU, odnosno u brojnim evropskim državama. Sedište organizacije je u Briselu. Evropska narodna partija ima 78 članica iz 39 zemalja. Na spisku članica iz Srbije se nalaze Ujedinjeni regioni Srbije, koji više ne postoje, i Savez vojvođanskih Mađara, dok su među najvažnijim punopravnim članicama nemačka vladajuća partija Hrišćansko-demokratska unija, Austrijska narodna stranka, te mađarski Fides.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari