vucic, sns, izbori 2023Foto: Lena Stevanović / Danas

Hrvatska novinska agencija HINA je u nedelju pred ponoć objavila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić čije ime je nosila izborna lista vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) proglasio osvajanje apsolutne većine na prevremenim parlamentarnim izborima i prednost SNS-a na izborima u Beogradu.

HINA je prenela da je po projekcijama agencije Ispos, Vučićeva lista osvaja 128 od 250 mandata u parlamentu Srbije.

Vučić je u izbornom štabu SNS-a rekao da SNS, na temelju dotad prebrojana dva miliona glasova, nigde u Srbiji nije dobila manje glasova nego na izborima pre godinu dana, već 10 odsto više nego 2022.

HINA prenela da je on rekao da je, po rezultatima koje ima SNS, druga po broju osvojenih glasova lista opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“ s 28 do 29 odsto glasova.

Lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme stati“ na izborima za Skupštinu Grada Beograda osvojila je 38,5 odsto glasova, a drugoplasirana je lista „Srbija protiv nasilja“ sa 35 odsto, prenela je HINA.

Uz ostale rezultate HINA je navela da će 5,4 odsto glsova imati Socijalistička partija Srbije (SPS) šefa diplomacije Ivice Dačića koji je Vučiću čestitao pobedu, rekavši da nije zadovoljan rezultatom svoje stranke, ali je spreman da nastavi saradnju s SNS-om ako to bude „njihova odluka“, a da je istakao da bi trebalo potražiti novog lidera SPS-a.

S Vučićeve konferencije za medije HINA je prenela i da je svojoj porodici, međunarodnoj zajednici i sugrađanima na kraju poručio: „Kad god vas otpišu, onda se borite još jače“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari