Hoće li do kraja meseca biti poznato da li opozicija izlazi na izbore i ko će sa kim? 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Kako sada stvari stoje osnivači nekadašnjeg opozicionog Saveza za Sbiju na izbore će ići u tri kolone, dok će sveukupna opozicija imati i više kolona.

Koliko god da je kolona birači bi to morali da znaju što pre jer ubrzo kreće i kampanja, kaže za Danas istraživač Instituta za političke studije Dejan Bursać, dok Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, poručuje će uvek biti solista ali da ukoliko u grupi partija u kojoj su trenutno SSP, DS, PZP i PSG bude pet ili šest subjekata, ostali neće biti vredni pomena.

Budući da će ovih dana, najkasnije do kraja oktobra biti poznato da li i ostale partije iz takozvanw bojkot opozicije izlaze na izbore, postavlja se pitanje da li će i do tada biti jasno i koliko će opozicionih kolona biti.

Dveri su prve odlučile da izađu na izbore, ali za sada nemaju partnere, pa sami čine jednu kolonu.

Inicijativa Ne davimo Beograd iz zeleno-levog bloka u kojem je i Zajedno za Srbiju, odluku o izlasku na izbe saopštava 20. oktobra.

Zleno-levi blok biće, kako sada stvari stoje, druga kolona.

A do kraja meseca će se o izborima izjasniti i treća kolona u kojoj su sada SSP, DS, PSG i PZP, ali i Narodna strana koja je već viđena u toj koloni.

Na opozicionoj sceni se šuška da bi i članovi neformalnog udruženja intelektualaca „Skupština slobodne Srbije“ mogli biti deo te priče. Dogovor je međutim, kako nam je rečeno, da se o potezima SSS javno ne govori dok odluka ne bude doneta.

Janko Veselinović, predsednik PZP, za Danas kaže da će postojati jedna kolona.

– Ako u ovoj koloni (SSP, DS, PZP i PSG) bude pet ili šest subjekata ostalo neće biti vredno pomena i biće smešno zvati ih kolone. Biće uvek solista. Nekih koji su Vučićevi a nekih koji su prosto „samodovoljni“. Birači će to ubrzo videti. Dakle biće jedna kolona za i jedna kolona protiv Vučića – kaže on i poziva istinsku opoziciju da bude deo jedinstvene kolone.

Dejan Bursać kaže da je već krajnje vreme da opozicioni činioci objave ko ide na izbore, a uskoro i da se postigne dogovor u kojim kolonama.

– Izbori su za šest meseci i za očekivati je da kampanje uskoro počnu. Malo priču kvare lokali izbori u Negotinu gde su lokalni odori SSP, Dveri i DS objavii bojkot jer smatraju da ne postoje uslovi. Možda čekaju da prođe taj 17. oktobar i izbori da vide kakva će biti reakcija opoziciong javnog mnjenja pa da objave eventualno izlazak na izbore – kaže Bursać.

Kada je reč o kolonama, on ukazuje da tu ima različitih mišljenja.

– Zelenović i Ne davimo Beograd definitivno idu u jendoj koloni. Dveri će probati same ili u neku drugu kolonu sa desnicom. SSP, DS, PSG, PZP jesu kolona samo je Narodna stranka nepoznanica. Ali se vidi da zagovaraju jedinstvo, iako je bilo sukoba jer samostalno teško mogu do cenzusa. Biće tri kolone od osnivača SZS, ali videćemo još. Vreme ističe i morali bi što pre da objave jer kampanja uskoro kreće. Ako misle da budu ozbiljni takmaci vlasti, bilo bi dobro da glasače obaveste o tome – zaključuje Bursać.

Kada je reč o opozicionim partijama koje su izašle na prošle izbore, još uvek nije sasvim jasno ni sa kim će ili će pak samostalno, u svojoj koloni, grupa formirana oko SDS i Nove stranke.

DSS i POKS su formirali koaliciju NADA i oni su trenutno takođe jedna posebna kolona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.