Hoće li EU prekinuti saradnju sa vladom u Beogradu posle pisma evropskih političara vrhu Unije? 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Iako nisu zanemarljive, treba biti rezervisan kada su u pitanju posledice delovanja poslanika parlamenata zemalja EU i njihov potencijal da doprinesu političkim promenama u Srbiji. Pismo parlamentaraca iz zemalja EU u zavinosti od ozbiljnosti situacije i pritisaka koje ono proizvede, može imati posledice po proces pristupanje Srbije EU i generalno saradnju Unije i njenih država članica sa vladom u Beogradu, kažu sagovornici Danasa komentarišući pismo koje je 24 evropskih političara poslalo najvišim zvaničnicima EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola, dobili su pismo u kojem se traži pokretanje istrage o optužbama za prevaru na decembarskim izborima u Srbiji.

Oni su pozvali EU da nezavisno istraži optužbe za izbornu prevaru i da da preporuke kako bi se obezbedili slobodni i pošteni izbori u Srbiji.

„U zavisnosti od nalaza istrage, mogli bi biti potrebni novi izbori u Srbiji. ;Naš zajednički cilj je da u ovoj deceniji Srbiju vidimo kao članicu Evropske unije“, navodi se i pismu.

Dragoslav Rašeta, istraživač Novog trećeg puta, za Danas kaže da treba biti rezervisan kada su u pitanju posledice delovanja poslanika parlamenata zemalja EU i njihov potencijal da doprinesu političkim promenama u Srbiji.

– Smatram da one mogu predstavljati samo još jednu vrstu pritiska na vladajuću koaliciju i način da se popularizuje pitanje izbornih nepravilnosti, ali njihovo dejstvo limitirano. Takođe je dobro za proevropsku opoziju da izgradi odnose i saradnju sa svojim kolegama iz EU – smatra Rašeta.

A Miloš Pavković, istraživač Centra za evropske politike, navodi da kada govorimo o pismu o izborima u Srbiji, treba reći da su ga potpisali predsedavajući spoljnopolitičkih odbora nekoliko država članica EU, među kojima Nemačka, Francuska, Italija i Poljska, ali i Velika Britanija.

– Pismo je poslato predsednici Evropske komisije, predsednici Evropskog parlamenta, Visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost i Specijalnom predstavniku za dijalog Beograda i Prištine. Snaga i efekti ovog pisma, iako dolaze od parlamentaraca a ne od vlada ovih država nisu zanemarljivi. Ovo pismo ima potencijal da mobiliše države članice i institucije EU da se dodatno angažuju i zahtevaju objašnjenja od srpske vlade o izbornim neregularnostima – kaže on za Danas.

Prema njegovim rečima, u perspektivi, u zavinosti od ozbiljnosti situacije i pritisaka koje ovo pismo proizvede, ono može imati i posledice po proces pristupanje Srbije EU i generalno saradnju EU i njenih država članica sa vladom u Beogradu i na kredibilitet Srbije u demokratskim državama.

– Ono što je sigurno jeste da je pismo, uz debatu u Evropskom parlamentu, stavilo na agendu EU i da je zaokupilo međunarodnu pozornost na izborna dešavanja u Srbiji – zaključuje Pavković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari