Hoće li se posle sporazuma u Ohridu istopiti kosovska pahuljica ili još više zasijati zvezdica? 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Nedavna odluka da na donatorskoj konferenciji „Zajedno za narod Turske i Sirije“ koju je organozovala EU ne učestvuje kosovski ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati jer je organizator zahtevao da Kosovo bude predstavljeno sa asteriksom, odnosno zvezdicom, ali i napadi na profesore FPN koji su organizovali skup na kojem Kosovo nije predstavljeno na taj način, podsetila je javnost u Srbiji na Sporazum Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju iz februara 2012. a koji bi i po najnovijem sporazumu iz Brisela i aneksu sporazuma iz Ohrida trebalo da se primenjuje i ubuduće.

Taj sporazum omogućio je predstavnicima vlasti u Srbiji da nastupaju na međunarodnim skupovima, na kojima se pojavljuje i Kosovo. Do tada je srpska strana često otkazivala učešće na regionalnim skupovima. Jedan od njih je skup o Zapadnom Balkanu, na Brdu kod Kranja u martu 2010, kada je tadašnji predsednik Boris Tadić odlučio da ne ide jer je prisustvovao i tadašnji premijer Kosova Hašim Tači.

Dogovor, između ostalog, podrazumeva, da se Kosovo na skupovima predstavlja zvezdicom uz fusnotu koja glasi: „Ovaj naziv ne utiče na stav o statusu i u skladu je sa UNSB 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti“.

Već neko vreme do javnosti ne dolaze vesti o tome da su srpska ili kosovska delegacija napustila neki skup ili na njega nije otišla jer organizator nije ispoštovao ovaj sporazum, što je posle njegovog postizanja bio čest slučaj. Prištinski zvaničnici su se u praksi protivili, dok je na mnogim međunarodnim skupovima dogovor ignorisan zbog čega su srpski predstavnici odlazili sa skupova.

Zamenica kosovskog premijera i šefica kosovskog pregovaračkog tima, Edita Tahiri, ubrzo nakon potpisivanja Sporazuma o regionalnom predstavljanju, prokomentarisala je da je fusnota zapravo pahuljica.

Ona je na konstataciju da Kosovo zbog zvezdice pored imena ipak neće biti ravnopravno predstavljeno kao druge države, odgovorila: „Ta fusnota je kao pahuljica, istopiće se kad prođe zima.“

Setimo se da se samo nekoliko nedelja od potpisivanja sporazuma „pahuljica otopila“ čak četiri puta. Kako su u martu 2012. pisali mediji, delegacija Srbije nije ni ušla na jedan od panela na regionalnoj konferenciji o pravima seksualnih manjina koja je održana u Budvi, a prethodno na konferenciji o obrazovanju u Danilovgradu, organizatori nisu na tabli ispred predstavnika Prištine naveli ceo tekst fusnote. Naša delegacija tada je ostala na sastanku, jer su izostale precizne instrukcije o ponašanju zvaničnika u slučaju nepoštovanja sporazuma.

Nedelju dana ranije, na skupovima u Beogradu i Sarajevu delegacije Kosova i Srbije napustile su regionalne konferencije, prva zbog navođenja celog teksta fusnote, druga zbog njegovog izostanka.

Od dana postizanja sporazuma o regionalnom predstavljanju, pa do sredine 2013. godine, održano je sto trideset i tri regionalnih sastanaka i događaja, a Kosovo i Srbija su učestvovali na šezdeset i pet ovakvih događaja, navela je kosovska organizacija KIPRED u svom izveštaju „Analize primene tehničkih sporazuma između Kosova i Srbije“. KIPRED navodi da je na dvadeset i jednom događaju Srbija odbila da učestvuje zbog prisustva Kosova, na šesnaest od njih Kosovo nije učestvovalo zbog fusnote postavljene na stolu, ali takođe i na tri, ili četiri događaja, zbog kašnjenja u izdavanju viza za kosovske delegacije, kao i zbog nedovoljnog budžeta.

Zbog ove nespretne primene sporazuma, Vlada Srbije je na sednici 9. februara 2013., usvojila instrukciju, koja je omogućila zvaničnicima Srbije da učestvuju na forumima sa Kosovom pod uslovima koji su predviđeni Briselskim sporazumom o regionalnom predstavljanju. Vlada je tada detaljno navela šta ova instrukcija sadrži i objasnila da je ona doneta s ciljem otklanjanja štete nastale odsustvovanjem predstavnika državnih organa sa regionalnih skupova.

Instrukcijom je predviđeno da su, u slučaju da Kosovo bude predstavljeno na način drugačiji od propisanog instrukcijom Vlade i Briselskim sporazumom o regionalnom predstavljanju, predstavnici državnih organa Srbije obavezni da reaguju i to tako što bi napustili skup, uz pisani protest organizatoru.

Ipak, dolazilo je kasnije i do oprečnih ponašanja. Kako je krajem 2018. preneo Insajder, delegacija Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije napustila je međuparlamentarnu konferenciju o spoljnoj politici EU jer je Kosovo bilo predstavljeno bez zvezdice i fusnote, dok je ministar inostranih poslova Ivica Dačić u Jerevanu prisustvovao samitu šefova država i vlada Međunarodne organizacije Frankofonije gde je Kosovo, u isto vreme kada i Srbija, dobilo status pridruženog člana.

Šta posle Ohridskog dogovora očekuje da će biti sa kosovskom pahiljicom, pitali smo ministra posljnih posloav Ivicu Dačića i zamenika predsednika SSP Borka Stefanovića.

Dačić nije odgovorio na naše pitanje, dok Stefanović podseća da je zvezdica uz Kosovo proizvod dosadašnjih sporazuma na šta se i aneks evropskog sporazuma poziva, u smislu obaveznosti primene svih dogovora u Dijalogu.

– Da li će tako biti u praksi, pokazaće vreme i pozicija dve strane i da li će u implementaciji naša strana odustati od toga. Danas je Kosovo na svim sastancima i dokumentima označeno sa zvezdicom i fusnotom sa Rezolucijom 1244 i to pravilo se ne primenjuje samo ako se učesnici po imenima navode – zaključio je Stefanović.

On je sa Editom Tahiri u Briselu i potpisao ovaj Sporazum 24. februara 2012.

Šta piše u instrukciji Vlade

Instrukcija podrazumeva da pored table na kojoj je ispisano „Kosovo*“ (Kosovo sa zvezdicom), u svim pratećim dokumentima, tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom pominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu, a u fusnoti da se navede – „ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti.“ Predstavnici državnih organa Srbije su, takođe, obavezani da kod domaćina skupova i predstavnika Evropske unije insistiraju na doslednoj primeni predstavljanja Kosova – bez isticanja kosovske zastave i drugih obeležja, uz zahtevanje prisustva predstavnika UNMIK-a. Ova instrukcija, takođe, predviđa i situacije u kojima srpski zvaničnici su, u slučaju ako i kada se kosovski zvaničnici ne predstave u skladu sa instrukcijom, obavezni da reaguju i to tako što bi predstavnici državnih organa Srbije napustili skup, uz pisani protest organizatoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari