Hodžaj: Epilog dijaloga sa Srbijom samo problemi koje pravi Kurti na čelu Vlade 1Foto: Shutterstock/OPIS Zagreb

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova i aktuelni potpredsednik kosovskog parlamenta Enver Hodžaj ocenio je da će epilog dijaloga Prištine i Beograda biti samo problemi koje pravi kosovski premijer Aljbin Kurti, sve dok on bude na čelu vlade.

„O čemu će biti reči na sastanku 18. avgusta, premijer Kurti nije ništa rekao ni u parlamentu ni juče na sednici vlade. Ali jedno je sigurno, da će se on baviti samo problemima koje stvara. Ovo će biti epilog dijaloga sa Srbijom sve dok Kurti bude taj koji vodi vladu“, rekao je Hodžaj za portal gazetablic.com.

On je naveo da je Kurti dok je bio u opoziciji tvrdio da Kosovo vodi dijalog bez principa, a da je sada on taj koji vodi dijalog bez principa, bez konačnog cilja i bez platforme.

„Kosovo pod njegovim rukovodstvom je u samoproglašenoj izolaciji i to Srbiji najviše pomaže u njenim greškama i neuspesima u spoljnoj politici“, izjavio je Hodžaj.

Prema njegovim rečima, spoljna politika Kosova se svela na dijalog i dijalog na tehničke odluke sa populističkim ciljevima.

Hodžaj je kazao da vlada gubi šansu za istorijski sporazum o međusobnom priznanju, iako, kako tvrdi, „američki prijatelji i Evropljani“ zahtevaju dijalog o toj temi.

Prema rečima Hodžaja, sastanak 18. avgusta neće doneti ništa drugo osim što će „stvarati problematične situacije i navodno ih rešavati, menjati teme i skretati pažnju sa ekonomske krize“.

On je ocenio da „američki i evropski prijatelji“ traže dijalog o glavnoj temi – međusobnom priznanju.

„Kurti, umesto da se bavi glavnom temom Kosova koje je članstvo u UN, on se bavi populističkim temama menja teme i skreće pažnju sa ekonomske krize, dok je ekonomska kriza zahvatila Kosovo“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari