Hojt Brajan Ji dolazi na Balkan 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Ostavka Hojta Brajana Jia na mesto pomoćnika zamenika državnog sekretara SAD u diplomatskim krugovima tumači se kao „logična i očekivana“, budući da se već mesecima unazad spekuliše da će ovaj iskusni diplomata nastaviti karijeru u nekoj od balkanskih država.

Poznavaoci prilika za Danas nezvanično tvrde da je „realniji scenario koji se ovih dana pominje, a to je da on postane američki ambasador u BiH, a ne u Makedoniji, kako su ranije pisali pojedini mediji“.

„Hojt Brajan Ji je u proteklom periodu stekao reputaciju čoveka koga vašingtonska administracija šalje u nestabilne balkanske države. Situacija u Makedoniji nije potpuno stabilizovana, ali je znatno mirnija nego prošle godine i nazire se kraj višedecenijskog spora Makedonije i Grčke oko imena države, i verovatno je procenjeno da će ovaj iskusni diplomata imati više posla u BiH. Nije tajna da su u SAD zabrinuti zbog loših odnosa na liniji Banjaluka – Sarajevo, i da je Republika Srpska ocenjena kao izrazito rusofilna“, navode predstavnici diplomatskih krugova, uz opasku da će, ako postane ambasador u BiH, Hojt Brajan Ji „aktivno lobirati za članstvo te države u NATO“.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nedavno da je „Hojt Brajan Ji jedna olupina bivše američke administracije, koji vodi antisrpsku politiku“. Sa Dodikovim mišljenjem nije se složio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je on „surovi profesionalac“ koji ne izriče lične stavove, već je to „uvek stav Stejt departmenta“. Podsetimo, američki diplomata uzburkao je javnost u Srbiji pre nekoliko meseci porukom da „Srbija ne može da sedi na dve stolice“ ukoliko želi da postane članica EU.

Moguć povratak Rajsove

Kako je Danas ranije objavio, u Vašingtonu se uveliko priča i o povratku bivše državne sekretarke SAD Kondolize Rajs u visoku politiku. Ona se pominje kao moguća američka izaslanica u narednoj fazi briselskih pregovora Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari