Haradinaj traži od Kurtija da preispita odluku o tablicama 1Foto: Beta

Lider AAK Ramuš Haradinaj zatražio je od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da preispita svoju odluku o tablicama. „Kurti – razmislite o savetu prijateljskih zemalja“, poručio mu je, prenosi Kossev.

Haradinaj se oglasio sinoć posle jučerašnje odluke Vlade Kosova da se krene sa faznim uklanjanjem srpskih tablica na Severu, na šta SAD nisu blagonaklono reagovale i izrazil su zabrinutost i razočaranje budući da Kurti nije prihvatio sugestiju međunarodnih partnera da se sve odloži za narednih 10 meseci.

„Poslednja premijerova odluka o registarskim tablicama, neusaglašena i bez konsultacija sa zapadnim saveznicima, posebno sa SAD, kratkovida je odluka koja bi mogla da ima posledice po zemlju“, ocenio je Haradinaj.

Kako je dodao, neprihvatljivo je kada od najmoćnijih svetskih demokratija zatražimo da nam pomognu da stavimo tačku na vekovne sporove sa Srbijom, a baš kada su oni na vrhuncu angažovanja, naš premijer deluje samostalno – bez koordinacije sa strateškim partnerima.

„Ne možete zahtevati pomoć od prijateljskih zemalja i ignorisati njihove savete, tim pre kada su vas one ne samo uzele pod zaštitu, već je zahvaljujući njihovoj posvećenosti Kosovo danas slobodno i nezavisno. Ovo je takođe suprotno albanskoj tradiciji“, naveo je Haradinaj.

On naglašava da Kurti kao premijer mora pažljivo da analizira svoje korake i da bude u potpunom skladu sa Amerikom i EU.

„Zato ga molim da preispita odluku o registarskim tablicama. Želim da verujem da izraženo razočaranje naših partnera ovom odlukom premijera, neće imati posledice po odlične odnose koje Kosovo ima sa njima!“ – poručio je Haradinaj u apelu Kurtiju.

Podsetimo, Vlada Kosova usvojila je odluku da se po fazama preregistruju vozila sa srpskim tablicama.

Kako prenosi Kossev, iako nisu eksplicitno saopštili da će produžiti prethodno zacrtan rok, 31. oktobar, u praksi će se sada njihova odluka o uklanjanju srpskih tablica primenjivati sve do 21. aprila – počev od opomena koje će se izdavati do 21. novembra, kazni i probnih tablica do 21. januara, pa sve do potpunog uklanjanja 21. aprila.

Kurti tvrdi da odluka od 29. juna „nije odložena, već intenzivirana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari