Hrvati iz Crne Gore: Posle izbora 2020. život u teskobi 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Predsednik Hrvatske građanske inicijative Crne Gore Adrijan Vukasović rekao je danas u Osijeku da hrvatska i druge nacionalne zajednice u Crnoj Gori „žive u trenucima koji nose određenu teskobu koja je došla s promenom društvenih i političkih prilika posle izbora u avgustu 2020.“.

Delegaciju Hrvata Crne Gore danas je primio osječko-baranjski župan Ivan Anušić kome je Adrijan Vukasović preneo da je po poslednjem popisu stanovništva pre 11 godina, u Crnoj Gori živeo 6.021 Hrvat, što je 0,97 odsto ukupnog stanovništva, prenela je agencija HINA.

Ocenio je da je tako mali broj Hrvata „baštinik velikog kulturnog i duhovnog blaga“ jer, kako je rekao, više od 60 odsto kulturnog blaga na teritoriju današnje Crne Gore „stvorili su, negovali i očuvali Hrvati i njegovi preci“, te da se hrvatskim kulturnim blagom Crna Gora treba ponositi i predstavljati ga svetu.

Vukasović je istakao da se Hrvati u Crnoj Gori ne žele svesti samo na folklorna društva, nego žele da se i njihov glas čuje kako bi što bolje afirmisali hrvatski identitet.

Govoreći o stanju posle prošlogodišnjih izbora u Crnoj Gori, rekao je da su doživljavali „gnusne pretnje u kojima se kaže da je trebalo sve Hrvate proterati“, i dodao da „službena Podgorica na to nije reagovala“ i da još nije našla one koji su uputili te pretnje.

Vukasović smatra da „izbornim inženjeringom nisu oštećeni samo Hrvati u Crnoj Gori, koji su ostali bez predstavnika u najvišim državnim institucijama, nego i ceo suverenistički blok“. Podsetio je da Hrvati u Crnoj Gori, kao najmanja zajednica, imaju izborni prag 0,35 odsto, za razliku od Albanaca i Bošnjaka koji imaju 0,7 ossto, a svi ostali imaju tri posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari