"I Severna Koreja bi se postidela režije mitinga u Vranju": Sagovornici Danasa o Vučićevoj funkcionerskoj kampanji 1EPA-EFE/VASSIL DONEV

Miting pristalica Aleksandra Vučića i histerično oduševljenje naroda zbog posete „velikog vođe“, izrežirano je do te mere da se toga ne bi postidela ni Severna Koreja. I kod nas i kod njih se otvoreno vodi funkcionerska kampanja, samo što je u Severnoj Koreji, ona nešto zakonito, a kod nas nije, jer se pravimo da uvažavamo evropske vrednosti. Ovako miting pristalica predsednika Srbije u Vranju ocenjuju sagovornici Danasa, koji navode i da bi zbog korišćenja državnih resursa u Vučićevoj ličnoj kamanji trebalo neizostavno da reaguje Agencija za sprečavanje korupcije i njen novoizabrani direktor Dejan Damnjanović.

Agencija bi, kako kažu, trebalo da reaguje, jer je Vučić samo u jednom danu uspeo da zloupotrebi izvršnu vlast, državna preduzeća za teranje radnika da organizovano autobusima o trošku države dolaze da ga slušaju, a po starom običaju zloupotrebio je i državne medije u svoje stranačke svrhe.

Sagovornici Danasa primećuje i da je sa skupa u Vranju, gde su upadljivo izostala obeležja SNS, poslata i pretnja onima koji ne uviđaju svu „grandioznost“ onoga ko misli da je legitimni samodržac Srbije. A jasno je naznačeno i da se od stanovnika Srbije očekuje da sanjaju da im je dobro i kada im je loše. To je, kako kažu, Vučićev tim i priznao, izabravši za naziv kampanje „Srbija sanja i snove ostvaruje“.

„To u Vranju je bila kampanja pre kampanje. A sam “pokret” čije osnivanje najavljuje Aleksandar Vučić je jedna vrsta izbornog slogana. Ništa osim toga“, ističe za Danas Boban Stojanović, politikolog i dodaje da Srbiji jeste potreban narodni pokret za državu, ali po svojoj prirodi u taj pokret bi mogli da uđu svi oni koji nisu vlast, a ne sama vlast.

Jer, kako kaže, ugroženi su i narod – građanska, politička, identiteska, ekonomska, socijalna i druga prava, a i država, jer njome ne upravaljaju institucije. Dodaje da se čini da je predsednik pristao i na plan koji deo teritorije tretira, kao da je druga država.

„Prema tome, narodni pokret za državu je potreban baš iz razloga da zaštiti državu i narod od loše vlasti. Nikako ne može vlast da ga pravi. A uz to, Vučić je u kampanji da pojasni, da objasni narodu da ništa nije prihvatio u Briselu i da se i dalje predstavlja da je najveći zaštitnik Srba i Srbije i Kosova u sastavu Srbije“, navodi Stojanović.

I Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli smatra da je vranjanski miting i sve oko njega klasična predizborna kampanja, sa ciljem da se zabašuri ono što je dogovoreno u Briselu.

„Ako je neko možda i imao bilo kakvu dilemu, nakon ovog skupa u Vranju nema nikakve sumnje da je reč o klasičnoj predizbornoj kampanji, koja ima za cilj da dodatno mobiliše pristalice oko Vučićevog „lika i dela““, ocenjuje Vukadinović.

Dodaje i da je cilj ovog skupa da kolateralno, što je moguće više „zabašuri“ tekući briselski proces i prihvatanje takozvanog „francusko-nemačkog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom“.

„Zato se o ovoj najvažnijoj državnoj i najaktuelnijoj političkoj temi gotovo i ne govori (sem par načelnih floskula i fraza). Najveći deo prostora odlazi na samohvalu, navodno, velikim ekonomskim uspesima, kao i na obećanja o novim velikim davanjima za skoro sve kategorije stanovništva“, ističe Vukadinović.

Ono što je, kako kaže, posebno indikativno, jeste upadljivo odsustvo masovnih parola i zastava sa logom SNS, što je u skladu sa trendom postepenog sklanjanja te stranke u stranu.

„Sve sa ciljem da se napravi prostor za najavljeni „narodni pokret za Srbiju“, kao svojevrsnu političku grupu za podršku AV-u i pritisak na političke protivnike“, naglašava urednik Nove srpske političke misli.

Za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića Srbija danas, slično kao imaginarni opskurni svet iz filma „Matriks“, doživljava simuliranu stvarnost, koju, velikom broju medijskom hipnozom uspavanih građana, nameće režim koji je potčinio Srbiju. Kao da živimo u epohi apsolutističkih monarhija, ili naučnofantastičnog totalitarizma.

Nehotično, kako kaže, Vučićev tim je sve to i priznao, izabravši za naziv kampanje „Srbija sanja i snove ostvaruje“ . Radi se, kako kaže, o dubokom snu iz pomenutog kultnog filma, koji samozvanim gospodarima Srbije omogućava da varaju građane i ostvaruju ono što lično žele.

Na pitanje ima li nečeg novog u Vučičevim porukama sa skupa, Anđelković odgovara da su poruke vrhunac političke bizarnosti.

„Poruka građanima upućena od strane onoga ko je već dugo na vlasti, a nije opozicioni lider koji se bori da je osvoji što bi po onome što govori moglo da se pomisli, jeste da su Srbiji potrebni „ljudi koji će znati kako da vode mudru politiku i kako da sačuvaju Srbiju od nemirnih voda. Tako je Vučić, valjda nezadovoljan svojim već staljinističkim kultom ličnosti za koji misli da lično mora da ga dogradi da bi bio dostojan njega, prevazišao i Luja XIV koji je sebe doživljavao kao oličenje države“, ocenjuje politički analitičar.

Predsednik Srbije je, kako kaže, što je gotovo za nevericu, sebe vrednovao kao simbol nacionalne mudrosti i državotvorne genijalnosti. Sami za sebe to nisu govorili ni Josip Broz, niti Slobodan Milošević, iako su i oni podsticali društvenu atmosferu obožavanja velikog vođe.

Komentarišući samu atosferu u vranjskoj dvorani , Anđelković kaže da nije izostao scenario u kome se vidi da narod obožava vođu.

“ Izrežirano je skoro pa histerično oduševljene naroda zbog posete „velikog vođe“, na način zbog koga se ne bi postidela ni Severna Koreja. Uostalom, poređenje sa njom dodatno čini pogodnim funkcionerska kampanja koja se kod nas kao i tamo otvoreno vodi. Samo u Severnoj Koreji, ona je nešto zakonito, a kod nas nije, jer se pravimo da uvažavamo evropske vrednosti, dok ih vlast zapravo negira“, ističe Anđelković i dodaje da se to vidi i iz već pomenute vešto stvorene atmosfere na skupu.

Sagovornik Danasa primećuje i da je utisak da je sa skupa poslata i pretnja onima koji ne uviđaju svu „grandioznost“ onoga ko misli da je legitimni samodržac Srbije. Njima se, kaže, poručuje „da bi državu uništili za pet dana“.

„Nema veze što onaj ko to poručuje i stvara klimu totalitarne podrške sebi, svojim mračnim delima uništava državu, od nacionalne do demokratske sfere. U „Matriksu“ je, kako Vučić misli, svaku laž moguće pretvoriti u san. Ali brzo će se uveriti da se većina građana Srbije probudila iz mračnog sna“, ocenjuje na kraju za Danas Dragomir Anđelković.

Vojislav MIhaolović, lider POKS-a smatra da je miting u Vranju pokazao svu nemoć Aleksandra Vučića i njegov panični strah od gubitka vlasti.

On ističe da se ceo državni aparat upregao u odbranu njegove politike izdaje Kosova i Metohije, a da je sam Vučić zloupotrebio moć izvršne vlasti i državna preduzeća za teranje radnika da organizovano autobusima o trošku države dolaze da slušaju njegove neistine i nova lažna obećanja.
Mihailović napominje i da Vučić zloupotrebljava državne medije u svoje stranačke svrhe i da je to nedopustivo.

„Sve to radi brutalno i bez imalo uvijanja, tako da je to odličan pokazatelj da je narod prozreo njegovu pogubnu politiku i da rapidno gubi poverenje građana. Svi vide i on sam da mu se bliži kraj, pa ga hvata panika“, objašnjava sagovornik Danasa.

Komentarišući Vučićevu najavu stvaranja novog državnog pokreta, Aleksandar Olenik, samostalni poslanik ocenjuje da je to u stvari samo rebrendiranje SNS, odnosno da je u pitanju čist marketinški potez.

Razlog je, kako kaže, pad podrške građana Vučiću, pa on sada pokušava da izbegne ličnu odgovornost i da je prepiše SNS kojeg će da gurne u drugi plan. Ideja je i da svoju krivicu za raspad Srbije gurne u drugi plan, zajedno sa SNS.

Prema Olenikovim rečima Vučić pokušava i sebe lažno da prikaže kao novog i pristojnog čoveka i da počne sve iz početka. Dodaje da je suština da u očima glasača izbegne odgovornost za kriminal, korupciju, politička ubistva i enormno bogaćenje.

„Vučić osnivanjem svog novog pokreta kopira Miloševića koji je nakon Dejtona hteo da rebrenduje SPS osnivanjem privatne partije njegove supruge Mire Marković, Jugoslovenske udružene levice, pod sloganom „JUL je cool“, kaže za Danas Dijana Vukomanović, članica pokreta SRCE.

Ona navodi da ništa nije „cool“ u ovom Vučićevom novom projektu spašavanja vlasti.

“ Vučićev pokret je politički klon SNS-a, loš pokušaj marketinškog faceliftinga, bildovanje atrofiranih mišića članstva i simpatizera Vučićevog režima pred izbore. Taj novi Vučićev pokret će proizvesti kontraefekat. Još više će da potencira konfuziju među biračima SNS. Jedno je sigurno, i Vučićev SNS i novi pokret će imati isti politički DNK – radikalski gen“, napominje sagovornica Danasa.

Prema njenim rečima, Vučić ne ume da formira organizaciju koja bi bila mirotvorna, on konstantno potencira unutrašnji razdor i sukobe. I zato je, kako kaže, Novi pokret Vučićev pokušaj kriznog menadžmenta koji bi trebalo da kompenzuje neminovan gubitak glasova zbog njegove mape puta ka potpisivanju sporazuma oko Kosova.

„Ukoliko bude koristio državne resurse kojima raspolaže za obavljanje funkcije predsednika Republike za kampanju formiranja ovog pokreta, očekujemo da reaguje Agencija za sprečavanje korupcije i njen novoizabrani direktor Dejan Damnjanović“, zaključuje članica pokreta Srce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari