I SO Zvečan glasala za pripajanje Asocijaciji kosovskih opština 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Dan nakon što su Skupštine Opštine Leposavić i Zubin Potok izglasale odluku o pripajanju Asocijaciji kosovskih opština, isto je učinjeno i u Zvečanu, prenosi Kossev.

I ova je potvrda stigla od potpredsednika stranke Samoopredeljenje u Mitrovici, Aljbana Uke (Alban).

„Skupština opštine Zvečan je u ovim trenucima jednoglasno glasala bez protivljenja i uzdržanih da se opština Zvečan pridruži Asocijaciji kosovskih opština!“, naveo je Uka na Fejsbuku.

Prema ranijoj proceduri, odluka Skupštine opštine biće upućena Ministarstvu za administraciju lokalne samouprave, a zatim se prosleđuje Asocijaciji na razmatranje.

Inače, sve opštine na Severu Kosova pokrenule su pitanje o članstvu u Asocijaciji kosovskih opština.

Ovoj se Asocijaciji prethodno 22. avgusta, zvanično pridružila opština Severna Mitrovica.

Inače, čelnici ove četiri opštine na Severu, iako opštinama u kojima većinu stanovništva čine Srbi – nisu srpske nacionalnosti.

Preko aprilskih izbora koje su Srbi bojkotovali, mandate su dobila četvorica albanskih kandidata.

Nasilnim ulaskom njih trojice u opštinske zgrade Zvečan, Zubin Potok i Leposavić – 26. maja, inače u zgrade koje su do tada delile strukture iz dva sistema – situacija na Severu Kosova je eskalirala i tenzije su i dalje prisutne.

Opština Severna Mitrovica, jedina sa izdvojenom zgradom, od preuzimanja mandata Erdena Atića – kandidata iz Samoopredeljenja, funkcioniše normalno.

Drugi kandidat iz ove stranke, Ljuljzim Hetemi, gradonačelnik Leposavića – još od 26. maja, prema pisanju kosovskih medija, iz opštinske zgrade nije izašao.

Sa druge strane, gradonačelnici Zvečana i Zubinog Potoka, Iljir Peci i Izmir Zećiri – posao ne obavljaju iz opštinskih zgrada.


Šta je srpski predsednik o tome poručio 14. septembra u Briselu

„Leposavić će da pripada Zajednici srpskih opština, kao i Zubin Potok, kao i Kosovska Mitrovica, kao i Zvečan“, poručio je srpski predsednik Aleksandar Vučić iz Brisela, nakon vesti da su Opštine Leposavić i Zubin Potok danas izglasale odluke da se pripoje Asocijaciji kosovskih opština.

Nakon Opštine Severna Mitrovica, Skupštine Opštine Leposavić i Zubin Potok danas su izglasale odluku da se i one pripoje Asocijaciji kosovskih opština.

Upravo je o tome, a nakon višesatnih razgovora u Briselu – upitan i srpski predsednik.

„To je nešto što su uradili na najstrašniji način i to Kurtijevi lažni odbornici“, smatra on.

Simptomatično mu je što je to urađeno baš na današnji dan:

„To su igre, koje u stvari direktno eskaliraju situaciju. To je cirkuska predstava i to je veoma loše“, dodao je.

Nema ništa od toga, možete vi na papiru da stavite šta hoćete i na tarabi svašta piše

Ipak, posebno ga je začudila „reakcija albanskih novinara“ koji su ga za komentar i pitali, a posebno one koji su pre više od dve decenije smatrali da su njihova prava ugrožena, a koji se sada „raduju i misle da je ovo u redu“.

„Naravno da je to cirkuska predstava i naravno da je to veoma loše i mene čudi da vi albanski novinari koji dobro znate kako ste vi mislili ili kako ste se osećali pre, ima vas i mojih godina, dakle pre 25-30 ili ne znam koliko godina kada ste smatrali da su vam prava ugrožena. Sada da ovo radite i da se tome radujete i da mislite da je to u redu i da je to normalno – ne ide“.

Na pitanje albanskog novinara da uporedi situaciju sa periodom pre 1999. godine – nije želeo da upoređuje.

Živeo je u tom vremenu, ali su sad „vremena mnogo gora“.

„Zato što sada kada naša deca idu u školu čak i na Badnji dan oni su ili ranjeni, ili pretučeni ili napadnuti“, poručio mu je Vučić.

Na komentar ovog novinara da je „u pitanju bio izdvojen slučaj“, Vučić kaže:

„Sedam srpskih mladića je ranjeno u prethodnih šest meseci, a nijedan Albanac, samo za vas da znate“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari