I Srpska lista sa Eskobarom i Hovenijerom: Razgovarali o bezbednosnoj situaciji 1Foto: Srpska lista/Facebook

Nakon razgovora sa kosovskim premijerom i predsednicom, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar i američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, sastali su se sinoć i sa čelnicima Srpske liste.

U kratkom saopštenju, Srpska lista navodi da su njeni predstavnici sa američkim zvaninicima razgovarali o političko-bezbednosnoj situaciji.

Sastanku su, što se može videti na fotografiji koju je podelila Srpska lista na svojoj Fejsbuk stranici, prisustvovali predsednik i potpredsednik ove stranke, Goran Rakić i Igor Simić, bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević i gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, već drugi dan boravi na Kosovu. Nakon što je juče posetio Visoke Dečane, danas se, zajedno sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom, sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i predstavnicima civilnog društva.

Sa prištinskim zvaničnicima razgovarali su o novonastaloj situaciji na Severu, a Osmani i Kurti ponovili su „hitnu potrebu da se uklone barikade na Severu“, koje su, kako je još jednom kazala kosovska predsednica, postavile ilegalne strukture „organizovane u kriminalne bande kojima rukovodi Vučić“.

Kabinet kosovskog premijera, kao i sam Eskobar, poručili su da je njegov dolazak zapravo deo redovnih poseta.

Izaslanik SAD-a se do sada nije oglašavao u vezi sa razgovorima sa Kurtijem, Osmani i Srpskom listom.

On ujedno, kako su preneli prištinski mediji, nakon sastanka sa Kurtijem nije želeo da prokomentariše situaciju na Severu Kosova.

Ovi sastanci dolaze u jeku najnovije krize na Severu, odnosno barikada koje traju već tri dana, a koje su postavljene nakon hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića.

Svemu je prethodilo masovno napuštanje većine kosovskih institucija na Severu, uključujući i lokalne samouprave, ali i vladu i skupštinu u Prištini zbog odluke o tablicama i odbijanja da se formira ZSO. Tenzije su dodatno podgrejane raspisivanjem izbora, što je dovelo i do incidenata u Zubinom Potoku i Mitrovici kada su Srbi sprečili ulazak predstavnika OIK-a i policije u kancelarije Opštinske izborne komisije.

Potom su se rasporedile pojačane snage KP na Severu, a usledila su i hapšenja za ranije optužbe, ali i za incidente koji su se dogodili prethodnih dana. Srbi su na treće hapšenje, odnosno hapšenje bivšeg policajca, odgovorili barikadama koje su ušle u treći dan. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju, koju su međunarodni akteri zvanično okarakterisali kao pogoršanu. Visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, zatražio je večeras slanje dodatnih snaga EULEX-a na Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari