Ideja o okruglim stolovima smišljena tokom posete Palmera 1Metju Palmer Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Ideja o organizovanju sastanaka srpskih vlasti i opozicije pojavila se pre nekoliko meseci, u razgovorima sa međunarodnim zvaničnicima, pre svega prilikom posete funkcionera američkog Stejt departmenta Metjua Palmera Beogradu.

To kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova sa Zapada, komentarišući prekjučerašnji skup o izbornim uslovima, organizovan na Fakultetu političkih nauka, na kojem su učestvovali predstavnici Srpske napredne stranke i opozicionih partija. Naši sagovornici podsećaju da se Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, u junu susreo sa „širokim spektrom sagovornika“, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i predstavnike Saveza za Srbiju, predvođene Draganom Đilasom.

„Zapad, na čelu sa Amerikom i Evropskom unijom, želi da se poboljšaju izborni uslovi u Srbiji, kako bi na njima učestvovala i opozicija. Činjenica da je pokrenut proces pregovora o toj temi ide u prilog i vlasti, odnosno SNS, koja se suočava sa višemesečnim protestima dela opozicije, i SZS-u, koji je najavio bojkot glasanja ako se ništa ne izmeni u aktuelnim okolnostima, a i međunarodnoj zajednici“, ukazuju diplomate.

Podsetimo, Dragan Đilas je nedavno odgovarajući na pitanje nedeljnika NIN o sastanku sa Palmerom rekao da „nema stranog političara sa kojim smo pričali i koji nije rekao da je protiv bojkota izbora ili bojkota parlamenta“. Takođe, prilikom prošlonedeljne posete Srbiji evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han istakao je važnost „međustranačkog dijaloga“.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, sledeći sastanak vlasti i opozicije trebalo bi da bude održan krajem avgusta ili početkom septembra, ponovo na FPN-u. List Blic objavio je da će u narednom periodu biti organizovana četiri takva skupa.

Izvori Danasa tvrde da će, što se tiče SNS, na sastancima sa opozicijom uvek učestvovati i neki predstavnik takozvanog „tvrdog krila“, kao što je prekjuče bio slučaj sa poslanikom naprednjaka Vladimirom Đukanovićem, ali i neko „uglađeniji“, poput ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, te neka od funkcionerki stranke, „kako ni se vodilo računa o rodnoj ravnopravnosti“. Naši sagovornici, takođe, naglašavaju da nije slučajno što je početnom sastanku prisustvovala i šefica Informativne službe SNS Vladanka Malović, budući da je ona „osoba od najvećeg poverenja Aleksandra Vučića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari