Igor Simić: Niko od specijalnih predstavnika za dijalog nije reagovao na napad u Štrpcu, a kada je bačena pirotehnika osuđeni smo kao teroristi 1foto: Printscreen/Prva TV

Igor Simić, potpredsednik Srpske liste, pozvao je u programu TV Prva novinare da isprate do kraja slučaj oko napada na mladića i dečaka srpske nacionalnosti u Štrpcu, te poručio da je u albanskoj javnosti na KiM, kao i, kako kaže, delu opozicije u Beogradu na delu relativizacija ovog slučaja, odnosno pokušaj da se predstavi da je ranjavanje bilo plod slučajnosti, a ne namera, odnosno pokušaj ubistva.

-Srbi na KiM za ovih 23 godine su navikli  da trpe teror i licemerje međuanrodne zajednice koja nije spomenula da je nacionalnost dečaka čije je ubistvo pokušano srpska, rekao je Simić.

Srbi su se juče okupili u Štrpcu na protestu na kome su tražili „bezbednost za srpsku decu na KiM“, a potpredsednik Srpske liste, koja je i organizator protesta, se zahvalio „svakom Srbinu i Srpskinji“ koji su na protestu bili.

On je osudio i napad na mladića, takođe srpske nacionalnosti, u opštini Klokot.

Kaže da na Severu Kosova tokom barikada nije povređen nijedan Albanac, jer Srbima, napominje, to nije bio cilj, niti oni imaju bilo šta protiv albanskog naroda, već se bore protiv kosovske predsednice Vjose Osmani i premijera Aljbina Kurtija.

– Očigledno neko naš poziv na mir zbog kog smo uklonili barikade vidi kao slabost, kaže Simić i poručuje da to nije tako.

Simić je naveo da Srbi žive u permanentnom strahu 23 godine jer jedan problem sustiže drugi.

Kaže da je bitno istaći da je na mladića i dečaka srpske nacionalnsoti pucao neko ko je deo kosovskih institucija, te da mnogi u albanskoj javnosti na KiM i opoziciji u Srbiji.

Podsetimo da je za ovaj napad osumnjičenih A. K, za kog je kosovski ministar odbrane potvrdio da je deo Kosovskih bezbednosnih snaga.

Simić navodi da se Srbi, kako kaže, susreću sa institucionalnim nasiljem kosovskih institucija, ali i sa ćutanjem međunarodne zajednice.

Kaže da je to institucionalno nasilje prisutno i na Severu Kosova i podsetio na prekopavanje seoskih puteva u većinski srpskoj opštini Leposaviću, čime su određena sela odsečena od ostatka opštine, navodi Simić.

– Imate i ćutanje međunarodnih predstavnika. Na ovaj napad nije reagovao nijedan njihov specijalni izaslanik za dijalog. A kada je bačena neka pirotehnika pola Evrope je reagovalo, mi smo na Severu bili osuđeni kao najgori teroristi i kriminalci, kao da je u tom događaju, za koji nije sigurno da se uopšte desio, pobijeno 20 ljudi, naveo je Simić, insinuirajući na reakcije oko navodno bačene „šok bombe“ na trupe EULEX-a, koji je naišao na osudu međunarodne zajednice.

S tim u vezi iskoristio je i Njegoševu rečenicu da, kako kaže, očigledno „srpska suza nema roditelja“ i naveo da su, smatra, međunarodni predstavnici tu da čuvaju samo većinsku zajednicu na Kosovu.

Govori o „institucionalnom nasilju“ Simić je naveo i dolazak specijalaca Kosovske policije koji su bili na Zvečanskoj tvrđavi, koji su, smatra, želeli da izazovu „nepromišljenu reakciju Srba“.

Smatra da je na delu i umanjene odgovornosti za napad u Štrpcu, odnosno pokušaj da se to prikaže kao slučajnost, a ne kao namera za ubistvom.

– Medije molim da posebno prate ovaj slučaj. Jer su oni koji su bili osumnjičeni za napad na srpsku decu u Goraždevcu bili volšebno pušteni, rekao je Simić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari