Ilić: Energetski sporazum Beograda i Prištine predstavlja rešenje za probleme snabdevanja električnom energijom na severu pokrajine 1Foto EPS

Određivanje mape puta za primenu sporazuma o energetici, usvojenog 2013. godine u dijalogu Beograda i Prištine, predstavlja rešenje za probleme snabdevanja električnom energijom na severu pokrajine, izjavio je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zoran Ilić, gostujući na televiziji Insajder.

On je istakao da je sporazumom koji je sklopljen pre dva dana napravljen veliki iskorak ka uređenju elektroenergetskog sistema u južnoj pokrajini, jer će sada naša kompanija distribuirati električnu energiju, održavati mrežu koja je tehnički zastarela i ruinirana i vršiti priključenje novih korisnika.

Ilić je rekao da Elektroprivreda Srbije od 1999. godine nije imala pristup objektima koji su u njenom vlasništvu, a prištinska strana je sve vreme koristila konekciju i distribuirala je struju ka drugim delovima pokrajine, istovremeno stvarajući gubitke koje su išli na teret države, odnosno našeg prenosnog sistema.

Sada ćemo imati kontrolu, jer će „Elektrosever“, kompanija u vlasništvu EPS-a, distribuirati električnu energiju, snabdevati potrošače na severu i naplaćivati utrošenu struju, rekao je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.